Ica är Sveriges största reklamköpare med en miljard i budget årligen. Men det är leverantörerna som står för fiolerna för annonserna i veckobladen. Flera företagare vittnar om Icas krav på betalning för annonserna, som är en riktig kassako. Och det kostar omkring en miljon att Ica-Stig håller upp en vara för tittarna i TV-reklamen. (Källa: DN)
En miljard årligen i reklambudget är en ganska ansenlig summa, jag undrar hur många företag som har råd med en budget i den klassen?! Att TV-reklamen kostar en del har jag redan förstått, med tanke på vilken dignitet det är på skådespelarna som är med. Kan man sedan ta en miljon för att en vara syns i rutan, börjar man förstå vilka summor reklamen omsätter.

Har man dock en miljard i budget, känns det som att man kan lägga lite mer pengar på de statister som är med i TV-reklamen. Jag har själv varit med några gånger, men har nu börjat tacka nej till Icas reklam. Det är långa dagar, oftast runt 12 timmar, och för det får man 999 kronor. En halvdag på 6-8 timmar ger 500 kronor. Knappt värt besväret att ta sig till studion i Gustavsberg för de pengarna. Får man in en miljon för att Stig håller upp en vara i TV-rutan, kan man ge lite bättre betalt till fotarbetarna som också har en viktig roll för att det ska bli en reklamfilm i slutändan.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: