Jag vet inte hur jag ska beskriva min inställning till detta. Är jag less? Frustrerad? Förbannad? Som sagt, jag vet inte hur jag ka förhålla mig till det hela. Det är nämligen så att jag sedan flera år prenumererar på flertalet morgontidningar, fem stycken för att vara exakt. Vissa kommer bara någon gång per månad, andra en gång i veckan – sedan har jag Dagens Industri som kommer två gånger i veckan. Slutligen kommer DN och SvD varje dag.
Jag måste vara tidningsbudens värsta mardröm eftersom jag dels har så många morgontidningar, men också ändrar min prenumerationer med jämna mellanrum. Men nu har jag hittat ett upplägg med morgontidningar som jag trivs bra med och jag har inga större planer på att ändra något så länge jag har råd att betala för mig. För det är en ganska respektabel summa jag betalar varje månad för dessa tidningar, något som verkligen inte är särskilt billigt.

På det stora hela funkar distributionen av tidningarna tämligen bra, det är relativt sällan någon tidning uteblir – även om det givetvis händer. Något jag tänker trots allt händer, så länge det inte är särskilt ofta. Jag har till och med en lapp på dörren med de tidningar jag prenumererar på, i hopp om att hjälpa tidningsbudet att komma ihåg. Om det behövs vet jag inte, men jag tar det säkra för det osäkra och gör så för tydlighetens skull gentemot distributören. I dagens tekniska samhälle har man garanterat hjälpmedel för att komma ihåg vem som ska ha vilken tidning, konstigt vore väl annars.

Tydligare än så här kan det väl knappast bli, eller hur? Foto: Tobias Lindqvist

Men på sistone har distributionen av morgontidningar varit under all kritik. Det började med att Dagens ETC inte kom vid ett par tillfällen. Jag felanmälde förstås, men har varken fått kompensation via räkningen eller fått tidningen utburen vid senare tillfälle – något som brukar ske vad gäller just Dagens ETC. Sedan har tidningarna börjat utebli helt flera dagar, inte bara här och där utan tämligen ofta. Och vad jag har förstått är det inte bara jag som blivit utan tidning, utan det är flera stycken i området som haft problem med detta på sistone.
Så jag har denna gång inte bara nöjt mig med att reklamera tidningarna när de inte kommit, utan även hört av mig till respektive tidnings kundtjänst – liksom till Premo, som är det företag som delar ut tidningarna i Stockholmsområdet. Jag har ställt de enkla frågorna vad som sker och vad man gör för att komma tillrätta med att distributionen av tidningarna inte fungerar. I skrivande stund har SvD och DN bemödat sig att svara på mina meddelanden, men inte Premo. Och det svar jag fått är att man har stora personalproblem just nu, bland annat på grund av sjukdom. Det är väl sådant man inte alltid kan rå över, sådant som händer helt enkelt. Just nu går många virus, influensa och covid – och det drabbar väl även tidningsbud. Men jag känner att det väl ändå måste finnas någon form av “backup” när ett tidningsbud blir sjuk. Man kan ju inte bara ställa in en runda för att budet inte dyker upp som hen ska. Så det måste vara en extrem situation bland tidningsbuden i Bagarmossen just nu.

Det är bara lite extra surt att tidningarna inte kommer som de ska just nu. Jag är hemma och sjuk och vill verkligen kunna läsa mina tidningar. Visst att jag får kompensation för de tidningar som inte delas ut, men jag vill trots allt ha tidningarna – det är ju därför jag prenumererar på dem. Och det är inte samma saka att läsa tidningen på en dataskärm, som jag gjort de dagar tidningarna inte kommit. Jag vill prassla med en morgontidning till morgonkaffet, så gammalmodig är jag.
Jag har prenumererat på morgontidning i princip sedan jag flyttade till Stockholm 1999 och har bara gjort några ytterst få uppehåll, som när jag pluggat till exempel. Jag kan bli ganska grinig när min morgonrutin med morgontidning till morgonkaffet bryts. Det är så inpräntat i mig att kunna läsa min tidning tillsammans med frukosten, det är nog en av mina hårdast sittande vanor skulle jag tro. Än så länge har jag inte övergått till att läsa tidningen elektroniskt, som jag vet att många gör idag. Det är de gånger jag reser någonstans möjligen och inte har möjlighet att läsa papperstidningen, men i övrigt läser jag alltid tidningen på morgonen.

Nu hoppas jag att man löser personalbristen så snart som möjligt så att jag och mina grannar återigen kan få våra morgontidningar. Det är tydligen inte bara vi “vanliga” prenumeranter som drabbats, utan det gäller även återförsäljare och paketkunder. Även jag saknar paket som Premo ska dela ut, så det är trots allt en ganska allvarlig situation. Jag har meddelat avsändarna av de paket jag saknar och meddelat att jag inte kommer betala mina varor innan de faktiskt levererats (en påtryckningsmetod man har när man beställer mot faktura). Så jag hoppas att fler sätter press på Premo att lösa situationen och faktiskt börja göra sitt jobb igen.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: