Jag tillhör dem som aldrig ägt en egen bil. Jag har varit på väg att skaffa bil vid något tillfälle, men det har inte blivit av. Under några år bodde jag i utkanten av Upplands Väsby och hade lång resväg kollektivt vart jag i princip skulle ta mig. Jag sökte febrilt lägenhet för att komma närmare stan, men alla som bor i Stockholm vet hur sjuk bostadsmarknaden är här och hur svårt det är att få ett få ett förstahandskontrakt. Efter några år i Väsby började jag till sist titta efter bil, trots att jag egentligen inte riktigt tyckte att jag hade råd. Men jag kände att det inte fanns något annat alternativ med tanke på hur otillgängligt jag bodde.
Men jag hann inte leta efter bil särskilt länge innan jag faktiskt fick napp i bostadssökandet. Jag fick i min nuvarande lägenhet i Bagarmossen och plötsligt försvann mitt behov av att ha egen bil. Jag tjänar ingenting tidsmässigt att ta bil till stan, det blir bara extra krångligt med vägtullar och att leta parkeringsplats. Och jag har fram till nu jobbat så nära Bagarmossen att inte varit lönsamt att ha ta bil till jobbet. På min senaste arbetsplats skulle jag till och med förlora tid att åka bil genom stan i rusningen till och från jobbet.
Jag och mitt ex hade faktiskt bil (en bil som mitt ex hade sen tidigare och “tog med sig” när vi flyttade ihop), men den stod 95% av tiden parkerad i Bagarmossen och samlade damm. Det fanns liksom ingen anledning för oss att åka bil till jobbet eller när vi skulle in till stan. Vi fick till och med p-böter för att ha haft bilen uppställd på samma parkeringsruta för länge, så lite använde vi den. När vi sedan separerade har jag inte saknat att ha bil. Istället har jag hyrt bil de gånger jag faktiskt behövt bil och det inte gått att lösa på något annat sätt. Andra gånger har jag kostat på mig en taxi. Jag har nog ett ganska högt konto för hyrbilar och taxi om man räknar årsvis, men fortfarande mindre än vad det skulle kosta att äga eller leasa en nyare bil.

Det är egentligen inte av ekonomiska skäl jag numera väljer att avstå från bil, för pengarna finns. Men jag lägger hellre pengarna på annat, så enkelt är dt faktiskt. Räknar man ihop den hyra vi har idag och vad en bil skulle kosta att äga eller leasa, motsvarar det fasta kostnader varje månad på bortåt 12 000. Och jag kan inte låta bli att tänka på hur bra vi skulle kunna bo med en hyra på 12 000 i månaden. Jag lägger hellre en bra peng varje månad på att bo istället för att bo billigare och samtidigt ha bil, men det är ju min prioritering.
Vi är inte helt överens här hemma när det kommer till vad pengarna ska gå till, huruvida vi ska bo lite dyrare kontra att ha en bil. Dock letar vi – som ni vet – efter ett större boende. Det innebär förstås att vi kommer få högre hyra när det väl blir dags för en flytt och det är då bara dumt att dra på sig högre kostnader redan innan en flytt. När vi väl vet vilken hyra vi hamnar på efter en flytt kan man omvärdera det hela.

Jag kan villigt erkänna att det ibland är lockande att faktiskt skaffa en bil. Vissa saker i tillvaron skulle bli avsevärt lättare med bil, det är en sak som är säker. Men på det stora hela saknar jag oftast inte att ha bil. Och det är ju vissa bekymmer förenade med ett bilägande. Bilar har en tendens att krångla ibland, saker går sönder och man vet aldrig när det plötsligt dyker upp en dyr reparation. Detta är bekymmer man slipper när man istället hyr bil de gånger man verkligen inte klarar sig utan bil.
Visst skulle jag idag tjäna lite tidsmässigt på att ta bil till jobbet, men inte tillräckligt mycket för att jag ska tycka det är värt att ha en bil med alla de utgifter och bekymmer som det är förenat med att ha en bil.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: