När jag är tillbaka i Hudiksvall där jag växte upp brukar jag förundras över hur lite som förändrats i vissa avseenden under de 23 år som gått sedan jag flyttade därifrån. Framförallt förundras jag över att det fortfarande till så stor del är samma personer som sitter i kassan på Hemköp eller H&M (eller andra butiker för den delen).
När jag pluggade jobbade jag extra som städare i Kalmar. Och jag imponerades av hur många som jobbat som städare på heltid år ut och år in. Själv jobbade jag några timmar varannan helg under några år och kände mig ganska nöjd med det – men hade fått kruppjuck om jag gjort det på heltid.
Det må verka väldigt trångsynt, men det finns trots allt jobb som jag har svårt att förstå att man trivs med att göra på heltid år ut och år in. Dit hör jobb som kassörska, städare, brevbärare och en del andra ”lågstatusyrken”. Det är jobb jag själv inte skulle stå ut med att göra på heltid under ett helt yrkesliv. För tydlighetens skull vill jag förtydliga att jag verkligen testat flera av dessa yrken. Jag har jobbat som brevbärare, tidningsbud, städare och en rad andra saker, så trots allt tror jag mig veta vad jag pratar om.
Sen ska tilläggas att finns raka motsatsen som jag heller inte förstår. Jag skulle själv inte plugga flera år för att bli till exempel tandläkare eller apotekare, för det är inte heller yrken jag skulle kunna tänka mig att ägna mig åt och har lite svårt att förstå att man väljer.

Men tänker man ett steg till, så inser man ju förstås att det är tur att vi människor är olika. Det är tur att det finns folk som kan tänka sig att städa, dela ut post och laga folks tänder år efter år. Till viss del kan det vara så att jag har lite större ambitioner än att städa eller dela ut brev år efter år. Inte för att se ner på dem som gör det, utan för att jag vill ut lite mer av mitt yrkesliv än så. Och förhoppningsvis kanske tjäna lite bättre också. Sen är det superbra att det finns personer som ”nöjer sig” med att städa varje dag, att det finns personer som gärna utbildar sig till tandläkare för att laga våra tänder.
Sen tänker jag att det finns många aspekter som spelar in för att man ska trivas på en arbetsplats, inte bara lönen och arbetssysslorna. Att jag jobbade extra som städare i fyra år under studietiden hade inte med att göra att jag tycker om att städa eller att jag tjänade oförskämt bra. Snarare var det för att jag hade arbetstider som passade perfekt med att plugga. Jag jobbade några timmar på förmiddagarna varannan helg. Dels hade jag varannan helg helt ledig, sedan hade jag ledigt på eftermiddagarna de helger jag jobbade – och hade ändå tid att plugga inför tentor och så vidare trots att jag jobbade. Sedan hade man löneutbetalning den sextonde varje månad, vilket var perfekt för en fattig student. För det var ungefär då som pengarna från CSN började tryta. 😊
Som brevbärare hade man fördelen att man slutade tidigt på eftermiddagen, vilket passade många som ville ha tid att ägna sig åt idrott utanför jobbet, gå kvällskurser och så vidare. På Posten jobbade jag dessutom med flera personer som jobbade deltid och vid sidan av jobbet drev olika företag. Jobbet på Posten gav en fast inkomst varje månad och vid sidan av kunde de pyssla med ett företag som det kanske inte gick att leva på på heltid.

En av de stora fördelen med mitt nuvarande jobb, är arbetstiderna som möjliggör att jag kan ägna mig åt mitt företag och min hobby, alltså film. Till det, är det få arbeten som möjliggör att kunna plugga på halvtid vid sidan av arbetet. Jag har kanske inte världens mest högavlönade arbete, men jag har arbetstider som tillåter den fritid jag vill ha. Och den aspekten ska man naturligtvis väga in när man väljer yrke, nämligen vilken fritid man vill ha utanför arbetet. Själv tycker jag det är svårt med en – för mig – meningsfull fritid om jag jobba kontorstider. Medan andra tycker precis tvärtom, att kontorstider ger den bästa fritiden.
Sen är det lätt att få ledigt när man vill, även om det är med kort varsel. Något som är viktigt för att min tillvaro som statist ska fungera, eftersom filmuppdrag ibland komma med väldigt kort varsel.

Personligen har jag med tiden lärt mig hur viktigt det är med en givande och bra fritid, att hela tillvaron inte enbart kretsar kring att arbeta. Vi moderna människor lägger en stor del av vår vakna tid på att arbeta, för att inte säga alltför mycket tid. Inte minst sedan jag fick cancer för några år sedan, har jag omvärderat saker och ting ganska duktigt – inte minst vad jag lägger min tid och min energi på. Och därmed har fritiden blivit lite viktigare än vad jag faktiskt gör när jag jobbar. Jobbet ska givetvis fortfarande kännas meningsfullt, men fritiden har blivit viktigare än tidigare. Och det har blivit viktigare att ha ett jobb som ger den fritid man vill ha.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: