För en tid sedan blev jag via mejl kontaktad av en Mauritz som ville köpa ett blogginlägg på min blogg. Mejlet var skrivet på helt okej svenska, det kunde varit skrivet av någon som inte har svenska som modersmål. Han säger sig företräda ett företag med en helt okej hemsida som verkar seriös och ser väldigt snygg ut. Jag brukar alltid göra lite bakgrundskoll när jag får förfrågningar om köpta blogginlägg och noterade att allt verkade stå rätt till innan jag besvarade mejlet. Den ersättning man erbjöd var dessutom fullt rimlig, helt i linje med vad man brukar få med de besökssiffror jag har på bloggen.
Dock ville man enligt mejlet att jag placerade en länk i ett redan skrivet inlägg, vilket jag sa nej till. Jag vill att länkar ska vara relevanta för inlägget och jag hade inget inlägg som matchade det företag som skulle marknadsföras. Däremot erbjöd jag mig för att skriva ett inlägg i ämnet eller placera en länk i högerkolumnen på bloggen. Några dagar senare fick jag svar och man ville ha ett skrivet inlägg och skickade med en ny länk till den sida man ville att jag skulle länka till. Jag kollade upp länken och det visade sig att den inte ledde någonstans, jag fick bara ett felmeddelande om att sidan inte kunde hittas.
Jag skrev tillbaka att jag önskade faktureringsuppgifter innan inlägget skrevs och sedan frågade jag om man var säker på att jag skulle länka till en sida som inte existerar. Sedan dess har det varit tyst som i graven, jag har inte fått något svar och tar nu förgivet att det är en bedragare jag haft med att göra. Den knackiga svenskan i mejlen, grejen att man vill att jag länkar till en icke existerande sida liksom att det blir helt tyst först när jag ber om faktureringsuppgifter gör att jag verkligen drar öronen åt mig.

Sen förstår jag inte riktigt vad det är man tjänar på bluffa till sig ”sponsrade” inlägg på en blogg – för det är ju knappast så att bloggaren ifråga kommer att få betalt. Och får man inte betalt, kommer inlägget med all sannolikhet att plockas bort illa kvickt. Åtminstone är det vad jag skulle ha gjort, jag skulle inte låta ett inlägg jag inte fått betalt för ligga kvar.
Är det att man hoppas på några enstaka klick på en farlig länk, en länk som kanske laddar ner spionprogram eller liknande? Eller vad är det man hoppas på?
Det gäller i alla fall att man som bloggare är lite om sig och kring sig när man får erbjudanden om sponsrade inlägg. Framförallt om mejlen man får är skrivna på knackig svenska. Googleöversättningar genomskådar man ju allt som oftast, men i just det här fallet var mejlen ändå skrivna på helt okej svenska. Det kunde som sagt vara någon som inte hade svenska som modersmål, så pass bra var språket. Men det är inte första gången jag får liknande mejl, som uppenbarligen är ren bluff. Det har hänt flera gånger tidigare, så det är säkerligen därför jag lärt mig att dubbelkolla uppgifterna innan jag åtar mig att skriva ett sponsrat inlägg.
Men det förblir för mig en gåta varför man vill lura till sig ett inlägg på en blogg, som med största sannolikhet inte kommer bli kvar särskilt länge. Vad tjänar man på det, liksom?

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: