En flicka under 15 från Skellefteå år har utsatts för ett mordförsök av en jämnårig pojke. Nu är samma pojke även misstänkt för våldtäkt mot barn och har delgivits misstanke avseende även det brottet. Till att börja med är den största tragiken förstås för de utsatta barnen, oavsett om det rör sig om mordförsök eller sexuella övergrepp. Det är barn som med största sannolikhet kommer vara ärrade och traumatiserade för resten av livet och det är svårt för en utomstående att sätta sig in i hur det är att gå igenom vad de just varit med om. Oavsett vem gärningsmannen är och hur gammal han är, är det ofrånkomligen ett stort trauma. Och det är den största tragiken ligger.
Men det går inte att komma ifrån att det är ett stort misslyckande och väldigt tragiskt när så unga personer gör sig skyldiga till så allvarliga brott. Jag försvarar inte handlingarna, men menar bara att jag undrar vad som gör att en så ung människa gör sig skyldig till så vedervärdiga handlingar. Något måste ha varit fatalt fel i en ung människas uppväxt om man kommer så snett i livet i så tidiga år. Det är ett misslyckande för föräldrarna och för samhället i stort.

Men att brottsligheten kryper nedåt i åldrarna har vi ju sett bevis på om och om igen på senare tid, det är inte på något sätt någonting nytt. Men när personer i yngre tonåren börjar begå brott går det inte annat än att känna en enorm avsmak inför situationen. Något har gått väldigt snett när barn hellre ägnar sig åt kriminalitet än att leka, studera och göra andra saker som barn gör.
Lite krasst känns det som att barn och tonåringar förr möjligen åkte dit för snatteri eller att klottra någonstans medan brottsligheten idag är avsevärt grövre. Vissa dristar sig säkert till att skylla på invandringen, men jag tror inte att förklaringen är fullt så enkel. Vi har garanterat etniskt svenska ungdomar som också begår grova brott, så det är inte enkom ett invandrarproblem. Jag köper helt enkelt inte att det bara skulle vara invandrarungdomar som missköter sig, så som vissa på högerkanten vill få det att låta som.
Hur det är i just det här fallet har jag ingen aning om, eftersom man inte offentliggjort identiteten på gärningsmannen. Något man förmodligen heller inte kommer att göra med tanke på hans ålder.

Men att skylla ”allt” på invandrare är som att påstå att det inte finns svenskar som begår brott, oavsett grovhetsgrad. Men tro mig, det gör det – såväl unga som gamla, kvinnor och män. Jag ser det som att det är en människa som begår ett brott, inte en nationalitet. Och alldeles oavsett ålder eller nationalitet ska du givetvis lagföras enligt rådande lagstiftning och få ett straff för det brott du har begått. Jag försvarar inte någon som begår ett brott, utan alla som gör det ska lagföras enligt svensk lag. Det gäller oavsett om du är född i Sverige eller ej.
Sen kan vi nog alla vara överens om att något är riktigt galet när barn gör sig skyldiga till mordförsök och våldtäkt på barn. Så ska det helt enkelt inte vara. Det är givetvis inte mycket bättre när en vuxen begår grova brott, en vuxen person borde trots allt veta mycket bättre än så. Men ett barn som begår grova brott är på sätt och vis också ett offer, ett offer för att samhället har misslyckats med sin uppgift.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2
Dagens Nyheter 1
Svenska Dagbladet 1 2

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: