Drygt ett par dygn har förflutit sedan vi igår kom hem från skärgården och landade i vår förortslägenhet i Bagarmossen. Det är ovant, det känns lite vemodigt och konstigt, men nu är vi på plats hemma igen. Packningen är uppackad och väskorna undanställda på vinden igen. Tvättmaskinen har gått varm sedan vi kom hem för att i möjligaste mån få undan all tvätt efter att ha varit bortrest i princip tre veckor i rad. Det är i alla fall skön att ha egen tvättmaskin uppe i lägenheten och slippa springa ner till tvättstugan i tid och otid när man behöver tvätta. Inte minst sådana här gånger när man kommer hem från semestern och har stora mängder tvätt att ta reda på. Just tvättmaskin är nog den bästa investering jag gjort genom åren får jag lov att erkänna. Jag köpte den medan jag var singel och det är en maskin som är kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Den kostade nästan 10.000 med hemleverans och installation när jag köpte den för cirka tio år sedan – men den är värd varenda krona. Skulle jag tvingas välja mellan tvättmaskinen och diskmaskinen, skulle jag välja tvättmaskinen alla dagar i veckan. Dessutom älskar jag ljudet av en tvättmaskin som går, det ger en hemtrevlig atmosfär i lägenheten med ljudet av en arbetande tvättmaskin.
Vissa saker har man liksom glömt bort under semesterns gång – som att man måste förnya månadskort för kollektivtrafiken till exempel. Ingen av oss har åkt tunnelbana de senaste veckorna eftersom vi haft bil och knappt befunnit oss i Stockholm. Själv har jag dessutom haft årskort under flera års tid, eftersom jag kunnat köpa det genom jobbet, och har knappt vant mig vid att börja förnya kortet varje månad igen. För inte så länge sedan slutade min arbetsgivare erbjuda möjligheten att köpa årskort mot en månatlig avgift, så nu måste jag köpa nytt kort varje månad. Något som känns aningen ovant, eftersom jag hunnit vänja mig vid att ha årskort. Trots att det gått några månader, så händer det fortfarande att jag ibland glömmer att fylla på månadskortet – och så står jag där i tunnelbanespärrarna och fattar inte varför mitt kort inte funkar.

Så har jag hämtat ut de paket som kommit under semestern. Det är inte jättemånga, men några stycken har samlats hos postombudet och har nu blivit uthämtade. Däribland har det snus jag beställt kommit – och jag har nästan glömt hur mycket det faktiskt blir varje gång. Jag beställer ungefär ett par gånger per år för att hålla nere på kostnaderna för en av de fula ovanor jag fortfarande har kvar. Istället för att beställa färdiga dosor, beställer jag påsar med snus och har sedan en dosa i rostfritt stål som jag fyller på efter behov. Varje gång jag beställer, slutar notan på cirka 2.500 kronor – men å andra sidan beställer jag som sagt bara ett par gånger på år. Just genom att beställa så pass stora mängder per gång, sparar jag cirka 40 kronor per dosa – vilket ju är en ganska bra vinst när man snusar ungefär en dosa per dag – mot att köpa färdiga dosor i butik. Det ger en besparing på 14.000 per, pengar jag kan har väldigt mycket roligare för. Men när jag lägger in det nyinköpta snuset i kylen, känns det nästan lite komiskt eftersom jag fyller en hel hylla med snus. Folk brukar så smått höja på ögonbrynen när de ser mängderna av snus i kylen… 😂

Imorgon tar vardagen vid och det är dags att börja jobba igen efter att ha varit ledig väldig mycket under juni och juli. I år delade vi upp semestern och var ledig en dryg vecka runt midsommar också, vilket har lett till att vi inte jobbat särskilt mycket under vare sig juni eller juli. Det känns konstigt, men jag har ändå förlikat mig med tanken att semestern trots allt är över för den här gången.
Det känns en påtaglig skillnad när man haft tre veckors semester i ett svep kontra det normala fyra, som man ju brukar ha. Efter fyra veckor, brukar jag vara ganska nöjd vad det gäller att vara ledig och känner mig tillfreds med att återgå till jobbet. I år hade vi en vecka kring midsommar och tre veckor nu i juli/augusti, vilket faktiskt känns. Nästa år vet jag att jag kommer ha mer semester att ta ut och det kommer förmodligen se annorlunda ut i valet av semester. Det finns mycket åtminstone jag själv tar hänsyn till i mitt val av arbete – och dit hör olika anställningsförmåner. På Trafikverket kommer jag ha sju veckors semester per år att ta ut, vilket ju är viss skillnad mot dagens fem. Det gör förstås att man med viss planering kan vara ledig en hel del under årets gång. Jobbar man dessutom skift, med en hel del långledigheter utlagda under årets gång gör det det ganska enkelt att vara ledig mycket.

Jag kommer rivstarta min vardag från och med imorgon, men det är också något jag varit beredd på. Jag kommer jobba två nätter, vara ledig en dag och sedan ha uppdrag på min firma två dagar innan jag slutligen gör helg. Okej, det är fyra dagars arbetsvecka jag börjar med – men med tanke på att jag börjar med två nätter och sedan åker till Strängnäs för två långa dagar på firman, så blir det en ganska tuff vecka direkt efter semestern.
Jag har även en hel del att ta igen vad gäller firman de kommande dagarna. Det är en del kvitton jag måste redovisa, som kommit in under semesterns gång och som jag inte hunnit redovisa ännu. Så jag kommer behöva sätta mig någon dag och lägga in de kvitton jag har fått in för att inte ha jättemycket att göra i slutet av kvartalet. Ofta gör jag tabben att ta allt i sista stund, men jag ska försöka bli bättre på den punkten och inte sitta där de sista timmarna innan deadline. Det är många gånger jag suttit sena kvällar med mina kvitton – och det är lika frustrerande varenda gång.
Nu har jag i alla fall fått iväg påminnelserna för de fakturor som inte blivit betalda i tid under semesterns gång, vilket ju är ett kapitel för sig. Jag börjar så smått ledsna på de företag (som det i första hand är) som inte betalar sina fakturor i tid. Det lustiga i kråksången är att det är ungefär samma företag som gång efter gång inte betalar när man kommit överens om. Ett av de företag som nu fått en påminnelse, har till och med efterlyst fakturan eftersom den inte kommit fram som den ska. De fick då en ny faktura, med nya 30 dagars betalningsvillkor. De har med andra ord haft närmare två månader på sig att betala, vilket de inte gjort. Behöver jag förtydliga att jag blir trött?? Samma företag har tidigare varit sena med sina betalningar, så detta är inte första gången…

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: