Jag har en rätt stenhård policy i sociala medier – inte minst på bloggen – att jag inte omnämner personer som inte givit sitt uttryckliga tillstånd till det. Och framförallt lägger jag inte ut bilder på personer som inte uttryckligen sagt att det är okej. Sen gör jag några få undantag och det kan till exempel vara så att jag uttrycker mig väldigt allmänt, så att det är svårt att härröra till vem jag skriver om. Det kan också vara så att något redan är publicerat i till exempel media eller på internet (om du skriver om något på din blogg och jag vill blogga i samma ämne, kanske jag nämner dig om det är relevant). Sista undantaget är om det finns ett starkt allmänintresse i att vissa uppgifter publiceras, då kan jag också göra det.
Länge var jag exempelvis också benhård på att inte ens nämna om jag var singel eller i en relation. Dels för att jag tyckte att det tillhörde mitt privatliv, men också för att jag inte på något vis ville hänga ut den jag var tillsammans med. Det var alltså inte en fråga om att jag ljög om min relationsstatus, utan jag nämnde den inte överhuvudtaget. Samma sak gäller faktiskt fortfarande på min facebooksida, där min relationsstatus inte framgår. Jag ljuger alltså inte om min relationsstatus, utan har helt enkelt inte fyllt i det fältet. Skulle sedan ämnet komma upp i något kommentarsfält eller liknande, skulle jag givetvis säga som det är – men fältet förblir oifyllt.

Och det här kan jag säga har retat gallfeber på somliga, inte minst vissa flickvänner (inte min nuvarande dock, ska tilläggas). Att jag inte omnämner andra personer på exempelvis min blogg har nog med två saker att göra. Dels vill jag inte hänga ut någon – jag tänker, att omnämner jag andra personer, kommer jag förr eller senare att skriva något som av någon anledning inte är lämpligt eller som gör att vederbörande på något sätt råkar illa ut. Och då behöver det inte vara regelrätta hot, trakasserier eller liknande utan det kan räcka med att någon i vederbörandes närhet blir lite uppretad och kanske levererar en utskällning eller liknande. Och dels vill jag själv ha koll på vad som läggs ut om mig på internet, jag uppskattar själv inte att bli omnämnd hur som helst på någons blogg – även om det är i positiva sammanhang.
Jag har haft flickvänner som hotat med att göra slut om jag inte lägger ut min relationsstatus på Facebook – och gjort en väldigt stor grej av det hela. Själv kan jag inte se att det är en så stor grej så länge jag faktiskt inte ljuger om min relationsstatus. Hade jag skrivit att jag är singel när jag inte är det, då kan jag förstå att man reagerar. Men nu framgår det överhuvudtaget inte – och då förstår jag faktiskt inte att man överhuvudtaget gör en grej av det hela. Om du sedan i god ton skulle säga något i stil med att “Du, det här är viktigt för mig, kan du lägga ut din relationsstatus på Facebook?” – ja, då skulle jag absolut kunna överväga att faktiskt göra det. Men gör man en stor grej av det och hotar att göra slut, då blir jag bara obstinat och vägrar.

Nu är sociala medier inte särskilt nytt längre, utan har några år på nacken. Och jag tror vi måste vänja oss vid att alla har olika inställningar om vad man lägger ut eller ej. Somliga är som jag och restriktiva med vad man lägger ut eller ej, medan andra är mer öppna på sociala medier. Jag är noga med att hålla på mitt privatliv och lägger inte ut vad som helst varken på bloggen eller Facebook, medan jag sett andra som är groteskt ärliga. Jag följde förut en blogg som drevs av en tjej, som brukade lägga ut långa och detaljerade inlägg när hon och hennes sambo grälat. Jag får erkänna att jag nästintill ogillade att läsa de inläggen, jag skulle aldrig hänga ut en sambo eller flickvän på det sättet på internet. Inte ens om hon givit sitt tillstånd att jag skrev om det.
Jag tycker det finns många bra anledningar till att inte omnämna andra personer hursomhelst på internet eller vara alltför personlig. Man ska tänka på att (potentiella) arbetsgivare, familj, släkt och vänner mycket väl kan läsa det man skriver – och det kan ge långtgående konsekvenser om man lägger ut alltför personliga saker på internet.
Att man sedan har olika inställning till vad man vill lägga ut, är nog något man får köpa helt enkelt. Min inställning är att huvudsaken är att man är ärlig. Jag skulle reagera på om en flickvän ljög om sin relationsstatus, men jag skulle inte reagera på om hon inte lade ut den alls på till exempel Facebook. Däremot ställer jag mig frågan vilken inställning man har till Facebook om det är så viktigt att det framgår vad din pojk-/flickvän har för relationsstatus? Raggar du på Facebook, är det det du har sociala medier till? Eller är en relation inte seriös om den inte offentliggörs på Facebook? Hur var det då med relationerna innan Facebook fanns, var inte de lika seriösa som de som idag offentliggörs på internet?
Ni förstår säkert vart jag vill komma, jag tycker helt enkelt inte att det är viktigt att offentliggöra “allt” i sociala medier. Man måste inte lägga ut alla livshändelser hela tiden, det är min inställning. Sedan ska man givetvis vara ärlig – och skulle någon i något sammanhang i ett kommentarsfält fråga om min relationsstatus, har jag inte problem med att säga som det är. Och om någon nu undrar; ja, jag är sambo – så har vi det överstökat. 😂

Vilken inställning har ni till att offentliggöra saker och ting i sociala medier? “Måste” man lägga ut “allt” som har med ens privatliv att göra – som till exempel relationsstatus, barn, anställningsform och så vidare? Eller duger det att man är ärlig om frågan dyker upp i något sammanhang? Skulle du hota att göra slut med en partner som inte har sin relationsstatus på Facebook (och då menar jag att man inte ljuger om sin status)?
Själv tänker jag att det måste få vara upp till var och en vad man väljer att lägga ut eller ej, det är i grunden inget som någon annan har med att göra. Det enda jag tycker man får ha åsikter om, det är om man faktiskt lägger ut något som rör någon annan. Omnämner jag dig i ett sammanhang du inte vill figurera i, har du givetvis all rätt att ha åsikter om det – och även be om att bli bortplockad från inlägget. Men att jag inte lägger ut något som har med dig att göra, torde du inte kunna ha några åsikter om. Oavsett om det är en relationsstatus eller något annat.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d