Jag brukar vara vara ute i god tid med det allra mesta. Räkningarna betalar jag till exempel alltid i tid, oftast flera dagar innan förfallodatum. Och jag brukar vara likadan med det allra mesta i vardagen, det är liksom en hederssak att saker och ting ska vara inlämnade eller betalda i tid.
Men är det något jag på senare år väntat med till absolut sista stund, så är det deklarationen. I och med min enskilda firma är det inte bara att godkänna deklarationen som i normala fall – utan jag behöver även fylla i en extra bilaga för att redogöra för inkomster och utgifter i min enskilda firma. Ja, ni som är egenföretagare vet hur det funkar. Det är inte en övermänskligt krånglig bilaga som ska fyllas i, men det ska ändå göras. Och just det har de senaste åren gjort att jag skjutit på deklarationen in i det sista. Jag har inte lämnat in deklarationen försent, men jag har gjort det i sista stund.
Samma sak var det i år. Ända sedan deklarationen kom har jag tänkt sätta mig med den, men har det blivit gjort? Nej, jag har skjutit på det om och om igen. Fram till i söndags, då jag slutligen tog tjuren vid hornen och satte mig vid datorn för att deklarera. Och i år fick jag en positiv överraskning när jag skulle fylla i uppgifterna i bilagan. Jag har bytt redovisningsbyrå sedan jag deklarerade förra gången för ett år sedan – och den byrå jag numera anlitar har tydligen rapporterat in mina uppgifter direkt till Skatteverket. Detta gjorde att bilagan redan var ifylld till min stora glädje. Så för första gången på några år, behövde jag återigen bara kontrollera mina uppgifter och sedan godkänna deklarationen. Så hela processen var klar på bara några få minuter!
Jag betalar visserligen lite mer för den redovisningstjänst jag har idag, men det var fasen värt att slippa besväret med deklarationen! Nu vet jag det till nästa år och behöver kanske inte skjuta på det hela in i det sista.

I år får jag dessutom tillbaka ovanligt mycket på skatten, vilket inte gör ont när man varit sjukskriven merparten av våren. Jag brukar se till att betala extra i skatt varje månad så att jag inte hamnar i sitsen att få restskatt, så jag brukar varje år få tillbaka en summa på skatten. Summan kan variera lite, men den stiger sakta men säkert från år till år. I år har jag återigen slagit personligt rekord i skatteåterbäring och får tillbaka en rejäl summa på skatten.

Hur är det för er andra, har ni kommit ihåg att deklarera än? Den andra maj ska deklarationen vara inne och efter det riskerar man straffavgifter om man inte deklarerat. Jag har faktiskt missat att deklarera en gång – och fick ett brev från Skatteverket att det var dags att deklarera omgående för att inte drabbas av straffavgifter. Minns jag inte fel, var det inga småsummor utan en bit över 1000 kronor som jag skulle tvingas betala. Jag trodde den gången att jag deklarerat, men hade tydligen missat det – så jag såg till att deklarera illa kvickt.
I slutändan kom det aldrig någon räkning från Skatteverket, så jag slapp straffavgiften. Eftersom det var en engångshändelse och jag var snabb att deklarera när jag fått påminnelsen, kanske man avskrev fordran just den gången – jag vet inte hur sådant funkar. Men hur som, är det förstås bra att deklarera i tid för att inte riskera extra avgifter. Det är bara dumt.
Brukar du skjuta upp deklarationen in i det sista, eller gör du det så fort pappren kommer? Kanske finns det fler därute som gör som jag och väntar till de sista dagarna innan deklarationen ska vara inne?

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: