De senaste fyra åren har jag varit aktiv som statist och skådespelare inom den svenska filmbranschen. Det som från början var en hobby, har blivit ett hyfsat inkomstbringande extraknäck. Även om jag fortfarande i första hand gör detta för att jag tycker det är kul och inte så mycket för pengarnas skull.
Men under dessa år inom filmbranschen, med ett 30-tal produktioner i bagaget, har jag blivit alltmer imponerad över yrkeskategorierna inom det hör området. Oavsett om du jobbar framför eller bakom kameran, är det ofta långa, slitiga dagar, ofta med timslång väntan mellan det olika momenten. Det känns som man gör tusen omtagningar av samma scen – och varje gång ska man som skådespelare prestera med samma inlevelse trots att man redan gjort samma scen sjuttioelva gånger. Mellan tagningarna kan man som skådespelare och statist oftast ta det lugnt, men då börjar istället slitet för personalen bakom kameran istället. Tung filmutrustning släpas runt, kulisser flyttas runt – och ofta med millimeterprecision och under sträng tidspress.
De som jag ändå imponeras allra mest av är ändå skådespelarna. Jag förstår att det säkerligen är viss skillnad om man har en skådespelarutbildning att luta sig mot liksom en yrkeserfarenhet. Men trots det, går det knappast att ha en dålig dag på jobbet. På mitt ordinarie arbete, kan jag välja att dra mig undan, jag kan välja bort att socialisera mig med mina kolleger om jag har en dålig dag. Skulle jag ha en så dålig dag att jag inte kan prestera på topp, är det inte svårare än att jag sjukskriver mig och stannar hemma. Det funkar knappast lika bra att ha det upplägget som yrkesverksam skådespelare.
I alla fall i Sverige är skådespelare knappast heller särskilt välavlönat. Man får jobba oerhört hårt för att alls få ihop till en dräglig lön det är långt ifrån den glamourösa tillvaro som nog många tror att det kan vara. Det är istället väldigt slitigt, med långa arbetsdagar (ofta på udda tider) med många omtagningar, där du med samma inlevelse ska leverera bra gång efter gång efter gång. Oavsett din dagsform, oavsett vilket humör du är på.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: