Kylan har slagit ett järngrepp om Stockholm, igår stod termometern på 14 minusgrader när jag skulle ut på stan. Det blev ingen lång vistelse i stan kan jag säga, utan jag gick snabbt mellan butikerna och tog mig sedan snabbt hem – alldeles blåfrusen. Jag brukar normalt inte frysa särskilt mycket, men igår gjorde jag det. Men jag tänker inte klaga, jag har hellre minusgrader och snö än det gråa slaskväder som oftast är karaktäristiskt för stockholmska vintrar.
Till och med inne i lägenheten har det varit kyligt, vilket även det hör till ovanligheterna. Vi har kört med en uppsjö av levande ljus på kvällarna för att hålla värmen uppe så gott det går. Det är tur att vi är inne i advent, då man ändå tänder en del ljus för stämningens skull. Nu brinner även många av stakarna för att hålla värmen uppe i den kyla som råder.
Det har ju pratats mycket om skenande elpriser på sistone, men det är inget som drabbar oss i vår lilla hyresrätt något nämnvärt. Våran elräkning brukar stadigt på några få hundralappar per månad och inte röra sig särskilt mycket uppåt eller neråt. Lite märker vi givetvis av när elpriserna går upp, men inte lika mycket som om man skulle bo i en eluppvärmd villa. Elementen är glödheta hemma hos oss när kylan slår till, men lyckligtvis går de inte på el, vilket man får vara glad för.
Idag har vädret varit mildare och termometern har bara visat några få minusgrader. Det har varit lite behagligare att vara utomhus och det har faktiskt gått vara på stan utan att frysa sönder. Nu hoppas jag bara att temperaturen kommer fortsätta hålla sig under nollan så att vi får behålla den lilla mängd snö som kommit. Helst får det ju gärna komma lite mer snö om jag får önska lite.

Idag var det äntligen dags för lägenhetsvisning av den lägenhet vi anmält intresse för och som ligger i samma trappuppgång där vi redan bor. Det är en trea på 84 kvadratmeter, så en hyfsat normalstor trea. Den ligger på femte våningen med en helt okej utsikt över omgivningen och inga träd eller byggnader som skymmer kvällssolen på balkongen. Det är aningen mindre ytor, inte minst är vardagsrummet bara drygt hälften så stort som det vardagsrum vi har idag. Så det blir en viss omställning att vänja sig vid det, inte minst när vi ska planera möbleringen. Samtidigt är köket mycket större än det kök vi har och det kommer kännas lyxigt att kunna ha matbord i köket, något vi inte har plats för idag.
Vi har i alla fall valt att tacka ja till lägenheten och eftersom vi är först i kön har vi bra chanser att faktiskt få den. Sen återstår det roliga, som att välja tapet och golv liksom inreda den nya lägenheten. För vi är rörande överens om att vi vill sätta vår egen prägel på lägenheten vad gäller tapeter och golv. Lägenheten är delvis rätt sliten och vi vill därför lägga lite pengar på att faktiskt piffa upp den. Stockholmshem – som äger fastigheten – har ett bra system där man kan välja att renovera lägenheten mot ett mindre påslag på hyran. Men det är viktigt för trivseln har vi landat i, så det är värt pengarna att hyran får gå upp lite. Hyrespåslaget fungerar som en avbetalning – precis som när köper en ny telefon – så när renoveringen är betald försvinner hyrespåslaget.

Mentalt har vi redan flyttat in i den nya lägenheten och börjat planera hur vi vill ha den. Jag antar att det ska mycket till för att vi ska nekas att skriva på det nya hyreskontraktet. Vi är befintliga hyresgäster hos Stockholmshem, så de bör ju veta att hyran betalats i tid varje månad och att vi inte ådragit oss några klagomål om störningar från grannarna. Vi uppfyller inkomstkraven, så inte heller på den punkten bör Stockholmshem hitta något att klaga på.
Dock är det väl lite kluvna känslor till att flytta. Det är ju ett enormt projekt att börja flytta alla saker, tapetsera och måla om en ny lägenhet, flyttstäda den gamla lägenheten och så vidare. Mycket kommer vi faktiskt köpa in, det lutar åt att vi anlitar en flyttfirma som får sköta alltifrån nedpackning av våra saker i den gamla lägenheten, flytt till den nya lägenheten och sedan flyttstädning – som ju är det absolut jobbigaste när det kommer till att flytta. Detsamma gäller målning och tapetsering, det kommer vi med största sannolikhet inte göra själva utan vi tar in målarfirma och golvläggare som får piffa till lägenheten.
Samtidigt är det kul med lite förändring i tillvaron, det tänker jag inte neka till. Vi vill ju ha lite större boende och gärna vara kvar i Bagarmossen, så detta är ju ett gyllene tillfälle när nu faktiskt chansen dykt upp. Jag har en känsla av att vi kommer att ångra oss om vi inte tog den här chansen. Jag har till en början varit lite skeptisk till att ”offra” drygt 21 år i bostadskön för en lägenhet i Bagarmossen. Men när jag gjort lite research, har jag förstått att väntetiderna ligger därikring för att få en lägenhet i det här området. Inte minst när det kommer till de centrala delarna av Bagarmossen, där det är nära till tunnelbana och den service som finns i centrum. Det är trots allt en absurd bostadsmarknad, där det är 20 års väntetid för en trea som inte ens ligger i de centrala delarna av stan. När det dykt upp lediga lägenheter i city, har man ofta konkurrerat med folk som haft 35-40 år bostadskön, vilket är helt absurt och något som är svårt att konkurrera med. Men vi är ändå nöjda med att bo i Bagarmossen, där man är inne på Södermalm på strax över tio minuter inklusive promenad.


Upptäck mer från Kompasskurs

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

Upptäck mer från Kompasskurs

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa