Idag var det så dags, dags att vintra in sommarstugan och förbereda den inför vintern för att sedan åka hem för i år. Det är alltid med en känsla av vemod, en känsla av att en era på något vis är över – åtminstone för innevarande år – som man packar ihop sakerna för sista gången för säsongen. Samtidigt är det en eggande tanke som jag ofta tänker på varje gång jag packar ihop stugan för hösten – jag tänker vad som kommer hinna hända innan jag kommer tills stugan nästa gång. Det är cirka tio månader som hinner passera innan man kommer ut nästa gång och mycket vatten hinner rinna under broarna under den tiden. Jag hade gärna åkt ut något mer i år, men tiden kommer inte att finnas förrän i oktober – och då är det lite för kallt och ruggigt för att åka ut, känner jag. Jag är ju sådan som med lätthet skulle kunna vara i stugan non stop från maj till september – och kanske bara åka hem för att tvätta och titta till post och blommor emellanåt. Men efter september känns det liksom att säsongen ändå definitivt är över. I år kommer tiden inte att finnas för att åka ut mer under september för någon i familjen, så det det fick bli att vintra in innan jag åkte hem idag. Just i år jobbar jag ju kontorstider under september och har mer eller mindre varje helg uppbokad för olika saker, annars hade jag gärna förlängt säsongen med att åka ut några dagar även under september. Men nästa år kanske jag har någon långledighet under september som jag kan utnyttja för att åka ut en sväng.
Det är annars nackdelen med att bo i Stockholm, att det är ett sådant projekt att åka ut hit – det tar gärna en stor del av dagen innan man är framme. Först är det tre timmars bilfärd, sedan ska det oftast handlas innan man kan åka ut, vilket tar ytterligare någon timme. Och ska man ut till båten, packa om all packning ner i båten och åka ut till skäret – vilket är ytterligare en timme. Så minst fem timmar får man räkna med innan man är ute, vilket är ganska lång tid. Det gör att jag kan tycka att det inte är riktigt värt att åka ut över en helg. Inte minst nu, när det är mörkt tämligen tidigt på kvällarna.

Jag såg till att komma upp i bra tid i morse för att börja greja med allt som behövde göras i stugan inför vintern. Det är en hel del som behöver pysslas med innan stugan är klar för vintern, så det tog några timmar innan jag var klar att sätta mig i båten med all packning och hund för att bege mig emot fastlandet. Vi har utemöbler på tre ställen runt stugan, sedan ska kyl och frys frostas av, elen stängas av, madrasser ställas på högkant – och en jäkla massa andra saker. Till det ska man förstås tömma skafferiet på sådant som inte kan vara kvar över vintern. Så det har varit en dag som det varit fullt upp med pyssel i stugan innan det slutligen var dags att åka hem. Men det gick ändå förvånansvärt smidigt, jag hade räknat med att hålla på merparten av dagen, men riktigt så blev det inte. Jag var trots allt rätt effektiv och hade lagt upp ett bra “schema” för i vilken ordning jag skulle göra allting.
Jag började med att stänga av kylen för att hinna frosta av den i tid innan jag skulle iväg. Sedan tog jag tag i allt inomhus för att komma i ordning där innan jag började bära in utemöbler och allt annat som ska stå inomhus över vintern.

Det har verkligen varit höst i luften de senaste dagarna och det är väl trots allt inte så konstigt när vi nu har gått in i september. Sommaren är liksom officiellt över och vi har nu gått in i första höstmånaden – både enligt almanackan och enligt vädergudarna. Fredag natt drog ett rejält regnoväder in över ön och det regnade så att det dånade i huset. Vid femtiden var jag upp för att kissa – och jag var tvungen att ha paraply när jag gick den korta sträckan från huset till utedasset.
När jag kom upp på morgonen sen, var det inte mycket som var sig likt på något vis efter regnovädret. Källaren var vattenfylld och jag fick vad runt i källaren med vatten upp till knäna för att rädda vad som räddas kunde. Så var jag och öste båten, som givetvis även den var full i vatten och jag hade vatten uppöver fotknölarna när jag hoppade ner i den. Det är vissa saker att hålla koll på när det regnat ordentligt, hemma behöver man inte bekymra sig vattenfyllda källare eller båtar när det har regnat ordentligt. I alla fall inte om man bor i lägenhet som vi gör.
Regn är man å andra sidan van vid efter den här sommaren, för är det något det gjort så har det ju regnat rejält. Den började ju så bra med sol och värme och man trodde ju att sommaren skulle bli som 2018 med torka och skogsbränder. Men även SMHI hade fel på den punkten och det blev ingen torka, snarare har det varit tvärtom. Så det har kanske inte gjort så mycket att man mest varit hemma i stan en sommar som denna.

Så nu känns det i alla fall ganska bra att vara hemma igen, med tanke på vädret. Jag vet inte hur mycket glädje man skulle ha av att vara i stugan under september i år, vädret har ju inte varit det bästa och kommer knappas bli bättre de kommande veckorna. Även om det är mysigt på skäret om höstarna, så är det mindre mysigt med vattenfyllda källare och båtar och att inte veta om man kan ta sig in till stan som planerat på grund av vädret. Samtidigt har man ju idag helt andra hjälpmedel för att hålla koll på vädret än man hade för 20 år sedan. Då fanns inga appar där det gick att hålla koll på vädret, utan man fick förlita sig på väderprognoserna på radio och eventuellt TV. För TV har vi skaffat först i år till stugan, det har inte funnits tidigare här – trots att vi haft el i ganska många år. Så det är först nu man verkligen kan hålla koll på vilket väder man kommer ha närmsta dagarna och om det kommer gå att åka in till land som man har planerat.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: