Jag kan ju inte låta bli att uppmärksamma tolvårige Murhaf som bor i skånska Glimåkra. Murhaf är asylsökande och blev övertalad av en kompis att sälja majblommor. Målet var att tjäna ihop några hundralappar för att kunna åka till stan och äta pizza. Försäljningen gick sisådär till en början, men efter att en familjevän lagt ut ett inlägg i sociala medier har försäljningen gått desto bättre – och i skrivande stund har Murhaf sålt majblommor för cirka tre miljoner kronor. Visserligen har inte gått runt och knackat dörr, som en annan var hänvisad till när man sålde majblommor som barn. Men å andra sidan fanns inte heller internet på den tiden, utan man var helt enkelt hänvisad till att ringa på hos grannarna och hoppas på att ingen annan unge hunnit före.
Jag minns själv hur man slet med dessa förbaskade plastblommor, för att i slutändan tjäna några ynka hundralappar. I bästa fall. Det blir helt enkelt lite enklare idag, när man kan lägga ut försäljningen på internet – och i bästa fall nå tusentals personer med på några klick. Men att sälja majblommor för miljoner är fasen imponerande, något annat kan man ju trots allt inte säga – eller hur?! Internet till trots, ligger det nog ett visst mått av tur bakom – att “rätt” personer delar det aktuella inlägget och att det faktiskt når folk som är villiga att köpa.

Sen kan man tycka vad man vill om denna driftiga tolvåring. Men när man läser igenom tidningsartiklarna om honom och förstår att han möts av en hel del hat och rasism på grund av sin försäljning, då blir i alla fall jag förbannad. Här har vi ett barn, som inte gjort särskilt stora, livsavgörande val och beslut i livet. Ett barn som hamnat i Sverige på grund av olyckliga omständigheter och som bara försöker göra det bästa av situationen. Sen hade han lite tur och fick hjälp på traven i sin försäljning av majblommor.
Jag blir bara så trött. Huvudargumentet hos de flesta med rasistiska åsikter är ju trots allt att invandrare generellt inte sköter sig och/eller inte är driftiga nog. Här har vi en kille som är driftigare än de flesta “ursprungssvenskar” – men då är inte heller de gott nog. Jag undrar i mitt stilla sinne vad man ska göra som invandrare/flykting för att SD:are och övriga rasister ska bli nöjda? En kille som kan språket och som gör rätt för sig, vad mer kan man begära? Han har dessutom gjort en bra insats för behövande barn, med tanke på att den största andelen av pengarna går till Majblommans verksamhet. Det är bara ungefär 10 % som går till det barn som säljer majblommorna.
Tydligen hade de rasistiska påhoppen börjat redan innan försäljningen tagit fart. Då gick Murhaf runt i Glimåkra centrum och försökte kränga majblommor. Flera personer var otrevliga och försökte köra bort pojkarna, som inte gjorde annat än försöka göra rätt för sig. Det var också de händelserna om gjorde att familjevännen lade ut sitt inlägg i sociala medier.

En av dem som gått i taket över Murhafs lyckade försäljning av majblommor, är en sverigedemokrat som skrivit riktigt hatiska inlägg om honom. Inlägget går att hitta i skärmdumpen nedan. SD:s partiledning slår naturligtvis ifrån sig och kallar beteendet för oacceptabelt – men vad annat kan man förvänta sig? Själv undrar jag fortfarande hur det går med SD:s nolltolerans emot rasism, det verkar inte funka särskilt bra, eller hur?! Man ser ju konsekvent hur sverigedemokrater bryter emot den så kallade nolltoleransen, så jag ger inte särskilt mycket för den policyn.
Nu ger man sig dessutom på ett litet barn, vilket inte ens är värdigt någonstans överhuvudtaget. Här borde man verkligen skämmas, att som vuxen komma med nedsättande kommentarer om ett litet barn. Man borde faktiskt veta bättre, men så långt tänker man inte som rasist, så enkelt är det bara.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2
Dagens Nyheter 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Jag blir så ledsen när såna här saker händer.

    Detta är ett barn, som just nu har gjort någon fantastiskt stort för så himla många andra barn. Hans försäljning har gjort att väldigt många barn kommer att få något lättare vid tillfällen senare. Sen hur och om han tjänar massa pengar så är det strunt samma.

    Jag är så imponerad över honom och samtidigt tacksam för allt han gjort. Även om jag själv ”bara” köpt en majblomma som bidrar till en liten slant till både försäljaren samt organisationen, så är han betydligt häftigare som lyckats dra in så mycket pengar! Heja Murhaf! Hoppas andra barn tar efter hand driv!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: