Socialstyrelsen skärper nu sina råd till hälso- och sjukvården för när patienter ska erbjudas vård för riskbruk av alkohol. Den som dricker tio standardglas per vecka, eller fyra standardglas eller mer vid ett tillfälle en gång i månaden eller oftare, anses nu ha ett riskbruk och ska erbjudas rådgivning. Jodå, ni läste helt rätt. Tio standardglas per vecka eller fyra glas eller vid ett tillfälle eller mer under en månad. Då har man ett riskbruk och ska erbjudas rådgivning kring sitt drickande. Och då finns det länder som har ännu lägre gränser.
Jag har hamnat på vissa bloggar där man verkligen ondgör sig över dessa nya gränser och tycker att det är helt horribelt. Själv stannar jag dock bara upp vid tanken att det känns väldigt lågt. Fyra glas eller mer vid minst ett tillfälle i månaden och du har ett riskbruk som berättigar till rådgivning kring ditt drickande. Det känns som mängder som ganska många dricker – inte alla, men många – utan de flesta av oss skulle uppfatta det om en riskfaktor. Däremot tio glas i veckan kanske inte känns helt galet – åtminstone om man dricker det varje vecka år ut och år in.
Detta får mig att tänka lite på mitt eget drickande, som jag själv aldrig sett som en särskilt stor riskfaktor för hälsan. Jag ligger säkerligen under tio standardglas de allra flesta veckor de allra flesta veckor, men visst händer det att man dricker mer än fyra glas vid ett och annat tillfälle här och där. Om det är mer än en gång i månaden har jag nog aldrig reflekterat över, men tänk dig en fest eller krogrunda – nog blir det ofta mer än fyra glas då?! Och visst kan det vara vid fler tillfällen än en gång i månaden åtminstone vissa månader.

Men de nya råden till trots, jag kommer nog inte ändra mina egna dryckesvanor särskilt mycket, det tror jag inte. Jag tänker på vilka mängder jag dricker utifrån ett viktperspektiv, eftersom jag vet att öl gärna lägger sig kring midjan på ett förrädiskt sätt. Men det är inte direkt så att jag räknar antalet glas, det har jag nog aldrig gjort.
Dock undrar jag om inte den här typen av gränser bara gör folk oroliga och ökar belastningen på sjukvården, som ska ge rådgivning kring folks drickande. Med det här råden, finns det trots allt ganska många som kan tänkas ha problem med spriten – eller åtminstone ha ett riskbeteende. Börjar du räkna, kan det nog bli ganska ofta man trots allt dricker mer än fyra glas, eller?!

Nåja, det är trots allt upp till var och en huruvida man följer råden eller ej och om man ska söka vård eller ej för sitt drickande. Och säga vad man vill, men visst finns det hälsorisker med alkohol. Vissa hälsoorganisationer förordar ju till och med total avhållsamhet från alkohol. Själv kommer jag nog inte börja räkna antalet glas, utan bara generellt försöka vara återhållsam med mitt drickande. Jag dricker till exempel i princip aldrig alkohol under veckorna, utan bara helgerna. Och även under helgerna försöker jag hålla det på en rimlig nivå. Sen är det där med “rimlig” givetvis både något personligt mått och aningen tänjbart. Det jag tycker är rimligt kanske någon annan tycker är väldigt mycket medan någon annan tycker att jag är väldigt måttfull i mitt drickande.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1
Svenska Dagbladet 1 2

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: