Charmen med att vara egenföretagare är att man själv får bestämma strategier, vad man ska ägna sig åt och hur arbetet ska läggas upp. Man företräder hela tiden sig själv och har ingen chef över sig som övervakar vad man gör – och man bestämmer själv hur man ska förhålla sig till kunder och andra aktörer. Genom en del tidigare jobb jag haft, har jag sett människans absolut sämsta sidor när det kommer till hur man kan bete sig. Jag har fått sådana utskällningar att ni förmodligen inte skulle tro mig om jag berättade. Men som “vanlig anställd”, har man oftast arbetsgivarens policy att förhålla sig till när det gäller hur man ska bemöta kunder, klienter och andra människor. Som egenföretagare har jag bestämt att inte ta någon som helst skit av kunder eller någon annan. Jag har i skrivande stund faktiskt bett ett par kunder att dra åt helvete eftersom jag inte accepterat kundernas bemötande. Risken finns givetvis att jag förlorar kunder och potentiella inkomster, men jag är inte så kåt på inkomster att jag tar vad som helst från varken kunder eller någon annan.
Sen är man själv ansvarig för sin egen arbetsmiljö med allt vad det innebär. Jag hyr till exempel en hel del bil genom firman och har bestämt att jag av säkerhetsskäl inte hyr mindre bilar, utan bara lite större, krocksäkrare bilar. Jag har köpt dyra skor med stålhätta att använda vid behov. Man är liksom sitt eget skyddsombud som egenföretagare och får vara lite om sig och kring sig när man arbetar.

Jag har i alla fall alltmer börjat inse vikten av att synas som företagare – för syns du inte, finns du inte. Jag har skapat eget brevpapper, har egna kuvert med företagslogga på, företagslogga som jag sätter på bilen när jag är ute på uppdrag – och en lång rad andra saker. Varje år skickar jag julkort till mina kunder, egentryckta personliga sådana för att göra lite extra intryck. Och jag uppvaktar mina kunder hyfsat flitigt på olika sätt för att förhoppningsvis få fler uppdrag. Jag är medveten om att det kan få motsatt effekt om man är för “på”, så det är lite av en balansgång för att man inte ska upplevas som jobbig. Men jag tror mig ha hittat den balansen och hör bara av mig till mina kunder några gånger per år, oftast genom att skicka någon form av kort. Förhoppningsvis blir jag inte ihågkommen som någon som är påflugen och jobbig, utan någon som ambitiöst hör av sig på ett trevligt sätt emellanåt.
Men att synas är som sagt A och O när man är företagare. Vissa företag har verkligen förstått det där och syns i tid och otid både här och där. Vet inte om ni tänkt på det, men Mathem brukar ju dyka upp titt som tätt med produktplacering i olika TV-serier, ett bra sätt att göra reklam utan att synas i tråkiga och allergiframkallande reklamfilmer. Så de har verkligen förstått det där med att synas. Själv har jag inte den budgeten för att synas, utan får hålla mig till marknadsföring i lite mindre skala.
Förutom de kort jag skickar med jämna mellanrum, har jag reklamprylar jag skickar med fakturorna efter avslutat uppdrag. Det brukar vara ett kort, en penna och ibland ett bokmärke med företagslogga och kontaktuppgifter. Ni vet, allt för att synas och märkas så där lite extra.

Sedan jag kom tillbaka från sjukskrivningen för drygt tre veckor sedan, har det varit ovanligt lugnt på uppdragsfronten i mitt lilla företag. Några enstaka uppdrag har jag haft, men inte så många som jag brukar ha. Jag brukar snitta ett till två uppdrag, men ha inte haft det antalet uppdrag sedan jag kom tillbaka från sjukskrivningen. Vilket är lite tråkigt, eftersom jag gärna vill ha uppdrag och tycker det är roligt. Så nu har jag ändrat strategi en aning och varit än mer aktiv vad gäller att hitta nya uppdrag. Det är mycket upp till mig att söka och synas för att få några uppdrag, så man får inte ligga på latsidan direkt.
Det finns ett antal sidor där man kan hitta olika uppdrag inom de områden där jag är aktiv och jag har varit noggrannare med att gå in dagligen och titta efter potentiella uppdrag och anmäla intresse för dem som finns. Och snart är det dags för årets skörd av julkort att skickas, något som märkbart brukar öka trafiken på min hemsida och blogg – och faktiskt göra att man blir ihågkommen på ett helt annat sätt. Jag brukar få många kommentarer om mina julkort, det tycks vara populärt trots allt att jag skickar dessa kort. Sen finns möjligheten att ha en form av “jour”, då man kan bli inkallad med kort varsel och där har jag börjat anmäla mig flitigt de dagar jag vet att jag kan hoppa in med just väldigt kort varsel.
Jag har helt enkelt blivit ambitiösare i mitt företagande och nu återstår det att se om det ger resultat på uppdragsfronten. Jag hoppas det i alla fall, att jag nu kan börja få lite uppdrag här och där igen. Framförallt för att det är kul, men sen ger det ju en extrainkomst också, vilket inte alls gör särskilt mycket.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: