Det har genom åren klagats ganska mycket på PostNord och att försändelser inte alltid kommer fram som de ska. Jag har kanske haft tur, men på det stora hela är det ytterst sällan jag saknat post – både post till mig och de brev och paket jag skickat tycks ha kommit fram som de ska. Åtminstone för det allra mesta.
Men i slutet av februari flyttade vi och vi beställde eftersändning av vår post från 21/2, alltså det datum vi flyttade. Till en början dök det upp brev som eftersänts från den gamla adressen, men slutade eftersändningen till synes att fungera. Jag har nu fått påminnelser på fakturor jag aldrig fått från första början – och inser att jag faktiskt saknar en hel del försändelser. Eftersändningen av posten tycks helt enkelt inte fungera längre, utan istället går brev adresserade till den gamla adressen tillbaka till avsändaren.
Jag har själv jobbat som brevbärare under ganska många år och anser att eftersändningar inte är särskilt svåra att hålla reda på. Framförallt borde det inte vara särskilt svårt när man – som vi – flyttar inom samma fastighet och numera bor bara några trappor upp från den tidigare adressen. Vi har tydliga namn både på dörren och nere i porten, så det borde inte vara särskilt svårt för brevbäraren att se var det faktiskt är som posten ska delas ut. Inte minst då vi flera veckor i förväg begärde eftersändning på posten till den nya lägenheten.

Jag har nu skrivit ett rätt argt och surt brev till PostNord, där jag påtalat att eftersändningen inte tycks fungera utan att man istället returnerar försändelser som är adresserade till den gamla adressen. Så min “tur” med att postutdelningen oftast fungerar tycks numera vara som bortblåst. Det gäller verkligen att hålla koll på vilka försändelser man väntar och att de faktiskt kommer fram som de ska. Hittills har jag inte råkat ut för några påminnelseavgifter eller inkassokrav på grund av räkningar som inte kommit fram. Men det är ju sådant man inte vill råka ut för, inte minst när man gjort allt rätt och begärt eftersändning på sin post. Hade jag bara flyttat utan eftersändning, då hade man väl fått skylla sig själv litegrann – men så är inte läget.

Jag kan inte låta bli att bli lite irriterad, inte minst när jag vet hur enkelt systemet med eftersändningar är att hålla reda på för en brevbärare. Det ska liksom inte bli fel, breven ska helt enkelt komma fram – så enkelt är det ju. Att returnera försändelser till avsändaren är sista utvägen när mottagaren inte kan hittas av en eller annan anledning – det var åtminstone min inställning när jag arbetade som brevbärare. Nu finns det en eftersändning och det ska liksom inte kunna bli fel. Det återstår att se vad PostNord svarar på det brev jag skrivit till dem. Förhoppningsvis rättar man till det hela, så att jag faktiskt får min post framöver.
Jag är kanske lite gammalmodig, men jag får fortfarande en hel del post – däribland en del fakturor. Så man är ju rätt mån om att breven faktiskt delas ut som de ska. Det blir otroligt krångligt och trassligt om postgången inte fungerar som den ska. Jag beställde eftersändning av en anledning och vill förstås att det hela ska fungera. Så mycket post är det knappast numera, att man som brevbärare kan skylla på en hög arbetsbelastning. Inte minst numera, när man övergått till att dela ut posten varannan dag istället för dagligen, som det var tidigare.
Att man returnerar posten istället för att eftersända den – som jag beställt – känns nästan lite arrogant och slarvigt. Så betungande är det inte att dela ut posten i en annan brevlåda i samma trappuppgång.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: