Jag har vid det här laget hunnit skriva ett antal inlägg om Ytterbyfilm – som egentligen inte existerar – och personen bakom, som kallar sig Ronald. För ett antal år sedan blev jag kontaktad via min hemsida av Ronald, som frågade om jag ville vara med vid en filminspelning i Göteborg. Produktionen skulle stå för resa och hotell samt arvode för den inspelningsdag som filmen krävde.
Jag fick lite vaga, negativa vibbar av det hela och krävde att vi skulle skriva kontrakt på vad vi kommit överens om. Det gick Ronald med på och kontrakt skrevs. Enligt kontraktet avgjorde jag själv på vilket sätt jag skulle ta mig till Göteborg och vilket hotell jag skulle välja. Självklart valde jag inte de dyraste alternativen, men det blev ändå några tusenlappar jag fakturerade.
Men betalt fick aldrig. Ronald processade, hotade med advokater och det ena med det andra. Själv trodde jag aldrig att hans hot skulle omsättas i handling, istället stod jag på mig och lämnade slutligen över fakturan till Kronofogdemyndigheten. Där fick jag rätt och man skulle driva in skulden. Men sedan har inte så mycket hänt, det har väl helt enkelt inte funnits några tillgångar att driva in som jag förstått det hela.

Men nu, slutligen, efter flera års processande hos Kronofogden har man kommit fram till en löneutmätning för “Ronald”. Jag vet att han fler skulder hos Kronofogden än de pengar han är skyldig mig och vilken ordning skulderna kommer att betas av har jag ingen aning om.
För ett par år sedan tog även Kronofogden beslut om löneutmätning men Ronald överklagade likt en rättshaverist – och fick slutligen rätt. Så den gången blev det ingen löneutmätning. Nu hoppas jag att det inte denna gång blir en massa överklaganden åt höger och vänster, utan att Kronofogdens beslut faktiskt ligger fast. Skulden har vuxit från några tusenlappar till närmare 20.000 kronor med räntor och andra avgifter som tillkommer, inte minst sedan jag lämnade över det hela till Kronofogden. Det tar en avgift per år som ett ärende handläggs, sen har jag enlig lag rätt till ränta när en skuld inte betalas i tid. Lägger man ihop allt detta, växer en skuld ganska snabbt sedan den gått till Kronofogden.
Plus allt annat som en skuld hos Kronofogden naturligtvis för med sig för den som är skyldig pengar. Betalningsanmärkning till exempel, som gör det svårt att få lån, skaffa olika abonnemang och hyreskontrakt. Själv är jag livrädd att hamna hos Kronofogden och ser till alltid till att betala mina räkningar i tid, men där resonerar man uppenbarligen olika. “Ronald” verkar inte se några konstigheter i en prick hos Kronofogden, mycket hellre det än att betala den summa pengar vi kommit överens om.

Jaja, nu vet jag att Ronald är en rättshaverist. Han kommer garanterat att överklaga beslutet om löneutmätning i det oändliga. Så jag kan bara hoppas på att han inte får rätt denna gång, utan att pengarna faktiskt kommer att drivas in i vederbörlig ordning. Jag blir så irriterad på folk som inte håller sig till vad man kommer överens om, utan skiter fullständigt i avtal och överenskommelser.
Men jag vet också att jag inte är den enda i teamet som inte fått betalt. De flesta har inte fått det, med ett par undantag. Om det blev någon film i slutändan? Nej, mig veterligen blev det inte det. De flesta av oss i teamet har motsatt oss något som helst material från filmen visas, så länge vi inte fått betalt för arbetsinsats. Och så vitt jag vet har filmen heller inte visats.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d