Så har jag plöjt igenom samtliga säsonger av svenska versionen av SpökjaktDiscoveryplus och nu gått in på den amerikanska förlagan. Och jag vet inte riktigt vad jag ska tro i ärlighetens namn. När jag började titta, var jag skeptiker men gick ändå in i det hela med öppet sinne. Serien handlar om ett gäng personer som åker runt till hus i olika delar av Sverige och Europa, hus som är beryktade för att vara hemsökta på olika sätt. Så övernattar man i husen för att se om man upplever något övernaturligt. Jag var lite skeptisk när jag började titta, tänkte att inte sjutton skulle man väl kunna fånga något sådant på film?! Och många av avsnitten funderade jag faktiskt över varför man valt att sända överhuvudtaget – för ingenting hände ju. I bästa fall var det någon dörr som rörde lite på sig eller liknande, saker som skulle kunna förklaras ganska enkelt med ett vinddrag och liknande.
Men sen var det vissa avsnitt, där det faktiskt hände saker som var svårare att förklara. Ljud, steg, saker som plötsligt faller till golvet eller flyttas, personer som knuffas omkull och så vidare. Hur mycket som faktiskt är sant och hur mycket som är fejk vet jag inte, det går inte riktigt att avgöra. Någonstans vill jag faktiskt tro att man fångat övernaturliga saker på film, men kan inte låta bli att fundera på hur mycket som går att fejka när det är TV. Det är inga avancerade knep man fått ta till om man velat fejka det man “upptäckt” i programmen om man säger så.
Sen har man med sig en uppsjö teknisk utrustning som man på olika sätt på påstår kan mäta energier, som kan mäta närvaro av olika saker. Och just den biten ställer jag mig väl lite skeptisk till. Det enda som är lite svårt att bortförklara är när de sätter upp rörelsedetektorer som plötsligt går igång trots att ingen är i närheten.

Samtidigt är jag ganska öppensinnad för sådant som kan vara paranormalt och jag funderar ibland på om det inte finns dimensioner i tillvaron som vi människor inte kan uppfatta. Våra sinnen är trots allt ganska begränsade och de kan ske mycket runtomkring oss som vi kanske inte kan uppfatta. Det var just därför jag ville se den här serien, för att se om man faktiskt lyckades fånga någonting på film som är svårt att förklara. Och programmen satte verkligen griller i skallen på en, allt annat är lögn att säga. Jag har ibland sett programmet när jag suttit uppe sent på kvällarna – och har inte känt mig helt bekväm med att gå och lägga mig i sängen i mörkret efteråt. Inte minst de gånger man lyckats fånga saker jag inte riktigt kunnat förklara med korsdrag, vindpustar eller andra normala fenomen som kan få dörrar att slå igen och fönster att skallra. Och det har – som sagt – varit några sådana avsnitt trots allt.

Jag har ibland tänkt tanken huruvida jag själv skulle våga övernatta i ett hus som påstås vara hemsökt. Jag tror faktiskt inte det i ärlighetens namn. Säkerligen skulle man inbilla sig att man hörde en massa saker, oavsett om man verkligen hörde något eller ej. Jag skulle definitivt inte göra det ensam, det är en sak som är säker, men tveksamt om jag ens skulle göra det tillsammans med någon. Somliga av de ställen som man besökte i programmet, tar i normala fall emot nattgäster som övernattar lite “på egen risk”. Någonstans tror jag lite för mycket på paranormala saker för att genomföra en sådan övernattning och det skulle nog inte bli många timmars sömn.
Men om jag blivit mer “troende” efter att ha sett serien, det vet jag inte. Man har inte kommit med tillräckligt många avslöjanden för att övertyga mig om att det faktiskt finns övernaturliga ting. Vissa saker man ser i serien är svåra att förklara, ja, men inte tillräckligt för att övertyga mig till fullo. På så vis hade jag nog hoppats lite mer på serien, att man faktiskt lyckats fånga riktigt svårförklarliga saker. Men det har man som sagt inte, så jag är inte särskild övertygad. Åtminstone inte mer än innan jag såg serien.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: