Idag kom vi tillbaka till Stockholm för några dagar. Vi behövde uträtta lite ärenden i stan, tvätta, titta till post och blommor och lite annat smått och gott. Så nu blir det några dagar i storstan innan det bär av tillbaka till skärgården igen. Men det var inte helt bekvämt att bila 25 mil under gårdagens värmebölja med dryga 30 grader i solen. Vi skattade oss lyckliga som har en välfungerande AC i hyrbilen, annars hade det nästan inte gått. Jag funderar ibland på hur det var när jag var liten och AC:n ännu inte var uppfunnen; då var fläktarna på full fart och bilrutorna nervevade vid extremvärme. Något som ledde till att det var ett väldigt oväsen i bilen, så det var nästan en omöjlighet att ha radion påslagen. idag går det hyfsat att bila vid extremväder, men det var annat för 25-30 år sedan.
Väl hemma var det 30 grader även i lägenheten och fick börja med att ställa upp fönster och balkongdörr för vädra innan samtliga fläktar kom fram och placerades ut på strategiska platser i lägenheten.
“Självklart” hamnade vi mitt i rusningen när vi kom till Stockholm – och trots att jag bott över 20 år här, blir jag alltid lika fascinerad av den stockholmska rusningstrafiken. Nästan 1,5 timme tog det från Upplands Väsby till Bagarmossen, en sträcka som utan rusningstrafik kanske tar en dryg halvtimme. Jag fascineras av att det finns folk som högst frivilligt sitter i dessa sega köer varje dag till och från jobbet. Med risk för att sticka ut hakan, men jag tror faktiskt att åtminstone hälften av alla bilister i rusningsköerna egentligen inte behöver ta bilen, utan minst lika gärna kan ta kollektivtrafiken.
Och jag som är så ovan vid manuell växellåda fick verkligen öva på dragläge och krypkörning under den tid vi satt i dessa evinnerliga köer. Jag tog givetvis körkort för manuell växellåda när jag tog körkort för drygt 26 år sedan och första åren hade jag inga problem att köra manuellt. Men på senare tid hyr jag ofta bil och ber då oftast om just automat, eftersom det är så jäkla bekvämt. Inte minst om man ska köra bil i stan. Så jag har liksom tappat mycket av vanan när det kommer till manuell, så egentligen är det väl bra att få tillfälle att öva ibland.

Men vi ska inte bara uträtta ärenden medan vi är tillbaka i stan, utan försöker göra lite roliga saker också – det är ju trots allt semester! Så imorgon blir det en dagsutflykt till Söderköping, en stad som jag inte varit till på flera år. Medan jag bodde i Kalmar, bilade jag ibland upp till Stockholm och då föll det sig rätt naturligt att stanna i Söderköping och äta glass. Men jag flyttade tillbaka till Stockholm 2011 och sedan dess har jag inte varit där.
Varje sommar brukar vi passa på att göra lite dagsutflykter eftersom vi oftast har bil och därmed blir lite rörligare. Så vi har sett ganska många städer inom några få timmars bilfärd från Stockholm, men det är sällan vi åkt så pass långt som det är till Söderköping. Strax över två timmar tar bilresan enkel väg och det är väl precis på gränsen för att åka över dagen.
Vi funderar på ytterligare en dagsutflykt någonstans under de dagar vi är hemma, men har ännu inte bestämt vart det bär hän. Några gånger har vi åkt till Sigtuna och spelat minigolf, men det finns ju minigolf på fler ställen så vi får luska lite. Jag har hört en del om minigolfen i Nynäshamn, så kanske blir det en tur dit någon av dagarna.

Lite beroende på väderprognosen, bär det av tillbaka till stugan någon gång runt kommande helg. Fortsätter vädret som det gjort sista dagarna, åker vi förmodligen redan på fredag. Men verkar vädret bli sämre igen, kanske vi väntar till måndag – det återstår att se. Det är just sådant som är så skönt när man har semester, man behöver oftast inte planera så hemskt mycket utan kan ta saker och ting lite som de kommer. Vi brukar sällan åka någonstans utöver sommarstugan och våra dagsutflykter, så oftast behöver vi inte rätta oss efter några tider. Och det är lite så semestern ska vara om ni frågar mig. 😁

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: