Sista dagarna har min närvaro i sociala medier varit lite sisådär, jag har inte direkt varit särskilt aktiv om man säger så. Tiden och orken har helt enkelt inte funnits. Mycket av tiden och energin har gått åt till att plugga ryska, något som tagit mer tid än jag tror mig ha räknat med från början. Jag har varit ledig från jobbet den här veckan och det har nog varit tur tror jag, så att jag kunnat sitta med studierna i ryska glosor och grammatik.
Sen jobbar jag fortfarande bara tre timmar per dag när jag jobbar, så just nu har jag gott om tid att sitta med ryskan. Men när jag väl jobbar, går det inte att komma ifrån att det går en hel del tid till att arbeta också. Jag lägger nästan lika mycket tid på att ta mig till och från jobbet som jag lägger på själva jobbet. Jag har en knapp timmes resväg enkel väg till jobbet, vilket gör att det är 5-6 timmar som “försvinner” varje gång jag ska jobba.
Det kommer bli ett svårare pussel att få att gå ihop när jag i oktober börjar trappa upp min arbetstid igen. Jag räknar fortfarande kallt med att jag kommer ha tid att plugga ryska, det är bara en fråga om prioritering. Schemamässigt har jag ju en hel del långledigheter inlagda och kommer ha gott om tid att plugga ändå.
Sen är det kul att plugga ryska och återigen börja återuppta kunskaperna. Det ska inte behöva ta 25 år, men jag har faktiskt tänkt sedan gymnasiet att återuppta just ryskan på ett eller annat sätt. Antingen genom studier eller att faktiskt bosätta mig en tid i något ryskspråkigt land. Som ung sökte jag faktiskt en del jobb i olika ryskspråkiga länder, men fick dem aldrig. Så nu får det bli studier på universitet istället, men det duger rätt bra det med. Målet är att åtminstone prata så bra ryska att man hankar sig fram i ett ryskspråkigt land. Ni vet, kunna beställa på restaurang, fråga efter vägen och liknande.
Hela kursen är ju på distans och helt internetbaserad, vilket ju ställer till det lite när det är ett helt annat alfabet man använder. Nu har jag beställt ett helt nytt tangentbord, med både det ryska och latinska alfabetet på. Det är nästan ett måste att ha, inte minst när det kommer till inlämningsuppgifter och tentor då vi förväntas kunna skriva på ryska. Så nu måste jag vänja mig vid ett helt nytt tangentbord och var alla 33 ryska bokstäver sitter. Det kommer inte bli lätt, men det är trots allt en del i utbildningen. När jag läste ryska för 25 år sedan var internet knappt uppfunnet, än mindre var en dator var och varannan människas egendom. Så då ingick det inte i kursen att vänja sig vid ett ryskt tangentbord. Idag är verkligheten någon annan och det är helt naturligt att kunna skriva på en dator på det språk man lär sig.

Även träningen har fått stå tillbaka lite under den gångna veckan, men nu jäklar ska jag på’t igen och se till att komma iväg till gymmet igen. Målsättningen är tre pass per vecka, men denna vecka har det i skrivande stund bara blivit ett ynka pass. Tanken är att komma iväg till gymmet under morgondagen och att faktiskt – om inte annat – ta mig tid att träna kommande vecka. Just nu, när jag försöker gå ner i vikt, känns det extra angeläget att faktiskt inte slarva med träningen utan att faktiskt pallra sig iväg till gymmet minst tre gånger i veckan. Det märks väsentlig skillnad på vågen när jag de veckor jag gjort mina vanemässiga träningspass och inte slarvat.
Sen har jag slarvat lit för mycket även när det kommer till mat och alkohol, det har blivit en aningen mer syndande och avsteg från dieten än jag planerat. Och det märks, då jag dessvärre gått upp litegrann igen. Jag har en bra bit kvar till min målvikt och har inte riktigt råd att slarva egentligen. Inte minst när det så snabbt ger utslag på vågen. Så nu ska jag vara lite hårdare mot mig själv under en period och faktiskt se till att inte göra så många undantag från min diet – liksom se till att hålla mina tre träningspass per vecka. Enstaka undantag har jag sagt att jag ska kunna göra, men det funkar inte att göra för många.
Jag planerar noga in mina träningspass i kalendern och skriver till och med upp vilka dagar jag planerar att träna. Ibland blir det förstås planändringar och man får planera om, men skulle någon titta i min filofax så ser man att jag skriver upp vilken dag och vilken tid jag planerar att gå till gymmet. Allt för att inte kunna komma med några undanflykter.
Och som svar på eventuella följdfrågor; ja, har en filofax där jag skriver upp allt för att inte glömma bort någonting. Jag är sådan som måste skriva upp saker och ting, annars tenderar jag att glömma bort det. Och den kan vissa veckor vara ganska fulltecknad, även om det är avsevärt färre anteckningar nu när jag är deltidssjukskriven.

Denna helg är det jobbhelg som gäller, så det blir inga stora svängar direkt. Även om jag bara jobbar tre timmar per pass, så ska ju dessa timmar jobbas och det låser ju kvällarna litegrann om man säger så. Men jag hinner ändå med mer än när jag jobbar heltid eftersom jag är hemma i mänsklig tid på kvällarna. När jag jobbar hela nätterna, sover jag en stor del av dagen och hinner eller orkar inte så hemskt mycket annat än att jobba, äta och sova. Det är nackdelen med det schema jag har, att de dagar jag jobbar hinner jag väldigt lite annat. Fördelen är istället långledigheterna däremellan – då jag ju hinner desto mer.
Sen gör det mig egentligen inte så mycket att jobba vissa helger. Snarare är det tvärtom en fördel att ha vissa vardagar lediga och kunna uträtta ärenden när det i övrigt är lugnt på stan. Jag kan undvika att åka till stan på en lördag, när det är trångt överallt och rent hopplöst att försöka uträtta ärenden. Och det är inte alla förunnat att kunna ha det på det sättet, det är vi skiftarbetare som har den fördelen. 😊

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d