Sedan jag blev egenföretagare för ett antal år sedan, har jag insett hur vanligt det är att såväl privatpersoner som företag inte betalar sina räkningar i tid. Jag har ju tidigare berättat om historien med Ytterbyfilm, ett företag som visade sig inte existera när jag väl skulle fakturera för ett filmuppdrag. Istället skulle jag fakturera personen bakom blufföretaget, men denna person vägrade att betala. Just det ärendet är nu drivet till Kronofogden, där jag fått rätt och pengarna ska nu drivas in genom löneutmätning.
Det är hittills inget företag som jag tvingats dra ända till Kronofogden, men det är mer minst sagt mer än en gång som jag fått skicka påminnelsefakturor när ursprungsfakturan inte betalats i tid. Det är nästan mer regel än undantag känns det som ibland. Mig veterligen finns det inga regler för hur snabbt efter förfallodatum som man “får” kontakta Kronofogden, men jag har som policy att skicka två påminnelser med cirka tio dagars mellanrum innan jag drar ett ärende till Kronofogden. Och hittills har det som sagt bara skett en gång att jag behövt gå ända till Kronofogden. I princip alla har betalat när jag meddelat att jag tänker koppla in myndigheterna om en faktura inte betalas.

Både personligen och i företaget är jag supernoga med att betala alla fakturor i tid. Och om jag av någon anledning inte kan betala en faktura i tid, då kontaktar jag företaget ifråga och ber om uppskov. Något som ytterst sällan brukar vara några problem. Ibland kan man få betala några kronor extra, men det är ju oftast inte hela världen.
Men det märkliga är att jag faktiskt aldrig varit med om något företag som kontaktat mig för att meddela att man av någon anledning är sen med en betalning. Istället låter man bli att betala i tid och betalar först när jag skickat en eller två påminnelser. En enda gång har det hänt att man kontaktat mig och bett om ursäkt för att man inte betalat i tid. Den gången hade man en rimlig förklaring till att man inte betalat i tid och jag godtog verkligen ursäkten. Hör man av sig och meddelar att man är sen med en betalning, är det givetvis inga problem – och man slipper betala förseningsersättningen på 450 kronor som jag brukar lägga på när man inte betalar i tid.
I min värld är det respektlöst när man kommer överens om en sak, att man ska få betalt inom en viss tid – och sedan struntar kunden i att betala en fullständigt korrekt utfärdad faktura. För det är verkligen så det känns, att man faktiskt struntar i att betala för sig när man inte ens bryr sig om att höra av sig när man inte kan/vill/orkar betala i tid.

Jag har hittills varit ganska snäll när det kommer till betalning av sena fakturor. Har man bara betalat den ursprungliga summan, har jag inte brytt mig om att bråka om förseningsersättningen på 450 kronor. Men nu börjar jag tröttna på företag som inte betalar sina fakturor i tid och kommer faktiskt hädanefter gå till Kronofogden även när det gäller förseningsersättningen. Det känns så respektlöst när man inte betalar i tid och inte ens kontaktar mig för att förklara att man är sen. Då känns det som att man fullständigt skiter i det man kommit överens om från första början.
Jag har själv slitit på ett eller annat sätt för pengarna, genom en filminspelning, ett sponsrat inlägg på bloggen – eller vad det nu är för tjänst jag tar betalt för. Då är det inte mer än rätt att min kund också betalar fakturan i tid.

När jag var ny som företagare började jag läsa på vad som gällde kring fakturering och sena betalningar, jag ville verkligen ha kött på benen innan jag började skicka påminnelsefakturor. Och då förstod jag att det tydligen är rätt stort problem att just företag inte betalar sina fakturor i tid. Tidigare har påminnelseavgiften varit 60 kronor, en summa som oftast inte är särskilt kännbar för ett större företag. Men sedan har den summan höjts och numera har man rätt att ta ut 450 kronor i förseningsersättning från företag när de inte betalar i tid. Detta ska tydligen vara ett sätt att försöka komma tillrätta med problemet att företag inte betalar sina fakturor i tid.
Givetvis betalar de allra flesta sina fakturor i tid, det ska jag erkänna. Men det känns som att det är väl ofta man får skicka påminnelse efter påminnelse till somliga företag – och först när man hotar med Kronofogden, betalas fakturan. Det är avsevärt oftare än jag trott, som man får påminna företag om att det inte har betalat sin faktura i tid. Jag trodde faktiskt att företag var rätt måna om sin ekonomi och inte hade lust att betala extra avgifter för sent betalade fakturor. Att man inte vill hamna hos Kronofogden är rätt uppenbart, eftersom man snällt betalar när jag upplyser om att jag kommer kontakta dem ifall fakturan förblir obetald. Men det måste väl ändå kännas rätt onödigt att betala dessa extra hundralappar tycker man? Om man sätter i system att inte betala sina fakturor i tid, måste det bli en hel del pengar i slutändan trots allt.

Sen är det klart att det blir några kronor extra på mitt företagskonto när kunden inte betalar i tid, jag får en extra inkomst på 450 kronor när jag skickar en påminnelsefaktura. Under ett år är det faktiskt en del extrapengar om trillar in just för att somliga inte betalar fakturan som de ska. Men man ska också vara medveten om att det innebär en hel del extraarbete när en betalning är försenad. Jag ska hålla koll på förfallodatum och sedan när jag skickat första påminnelsen – för att ha koll på när jag ska skicka påminnelse nummer två. Sen ska man lägga tid och energi på att skriva ut påminnelsen och ta sig brevlådan för att posta det hela. Så visst blir det en del extraarbete som man kanske helst skulle vilja slippa.
Och för ett litet enmansföretag som mitt företag, kan en sen betalning innebära att jag kanske själv inte har råd med de fakturor som jag ska betala genom mitt företag. Så det blir liksom en ond cirkel av obetalda fakturor…

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: