På fredag stängs tunnelbanan mellan Gamla stan och Slussen om de höga tjänstemännen inom SL och Stockholms stad inte sätter stopp för dumheterna som pågår. Stoppet råder visserligen bara fyra dagar, men för alla som som inte känner till Stockholm kan jag förklara att detta liksom är navet för Stockholms tunnelbana. Det är lite som att stoppa all fjärrtågtrafik till och från Stockholm under några dagar. Det får enorma konsekvenser, enligt SL passerar 45.000 personer i timmen denna sträcka under rusningstid – så även om man inte är stockholmare förstår man konsekvenserna.
Personligen har jag inte möjlighet att jobba hemifrån överhuvudtaget, utan måste vara på plats för att jobba – och jag tillhör dem som måste passera just denna sträcka med tunnelbanan för att komma till jobbet. Så det innebär förstås jätteproblem att komma till och från jobbet, inte minst med tanke på att SL inte planerar in någon förstärkningstrafik under dessa dagar – utan istället ska man ta sig med befintlig trafik en annan resväg. Vilket förstås gör att det kommer bli totalt kaos i stockholmstrafiken – både den kollektiva och i biltrafiken. För min del är det ett sådant problem att jag bokat hyrbil för dessa dagar för att ens kunna ta mig till och från jobbet. Men jag tänker lite på alla som av olika anledningar inte har råd att boka hyrbil eller ta en taxi när kollektivtrafiken strular. Det är många som dessa avstängningar ställer det för rejält, det måste man ändå inse.

Sen säger jag inte så mycket om själva grejen med avstängningen egentligen, den är bara väldigt illa skött. Jag litar på att SL inte stänger av pulsådern i tunnelbanesystemet utan vettig anledning. I det här fallet stänger man av för att Stockholms stad ska påla för en ny bro vid Slussen – och det finns en liten risk att vibrationerna från pålningen kan få tunnelbanetåg att spåra ur (om jag förstått det hela rätt). Jag kan ju tycka att en sådan grej skulle kunna ha skötts avsevärt mycket smidigare, genom samråd mellan Stockholms stad och SL. Och krävs ett stopp på en sådan sträcka, får man fasen lösa det hela med ersättningstrafik på något vis, inte hänvisa 45.000 resenärer i timmen till alternativa färdvägar med befintlig trafik. Detta kommer givetvis skapa totalt kaos i stockholmstrafiken på fredag och måndag, även för tjänstemän och politiker på SL och Stockholms stad.
Nu har SL lämnat in en stämningsansökan mot Stockholms stad avseende avtalsbrott och jag hoppas att det kanske får någon av parterna på bättre tankar. Kanske kanske kan pålningen ske när det har som minst trafikpåverkan och om inte det är möjligt, så kanske man kan ordna med ersättningstrafik – åtminstone under rusningen.

Det må verka larvigt att jag upp sig över ett arbete som tar fyra dagar, men detta är ju liksom navet i Stockholms tunnelbana, en sträcka som är oerhört trafikerad. Och alla som färdats i Stockholms rusningstrafik vet vilket kaos det är i normalfallet – nu kommer kaoset förmodligen bli totalt. Och det är ju inte frågan om att trafiken drabbas under timmar när det är väldigt lite folk i farten, utan det är verkligen även under rusningen som trafiken ställs in. Och inte bara ställs in, utan den stängs av helt och hållet – utan några som helst alternativ till färdväg. Så ja, jag tycker att det är något att jaga upp sig för, eftersom jag – och många med mig – drabbas ganska hårt. Enda alternativet blir liksom en dyr hyrbil eller att ta taxi till och från jobbet. Vilket alla inte har råd med – och inte jag heller egentligen. Eftersom jag befinner mig under utbildning på jobbet, kan jag heller inte ta ledigt hur som helst – något man kanske kunnat göra i ett normalfall.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2 3

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: