Nu börjar det sakta bli nedräkning på allvar, om två veckor har jag semester. Det kommer bli välbehövligt, säga vad man vill. Jag är van vid en i perioder hektisk tillvaro med högt tempo, sena kvällar och tidiga morgnar. Så jag brukar kunna bli lite rastlös framåt slutet av semestern och så smått vilja återgå till en ”vanlig vardag” igen. Det är alltid oerhört skönt när semestern kommer, men faktiskt också väldigt skönt när vardagen kommer tillbaka och man kan komma tillbaka till rutinerna igen.
Men nu börjar semesterplanerna aningen ta form i alla fall. Eller planer och planer, vi kommer mest vara i stugan och bara koppla av. Så vi kommer inte vara hemma särskilt mycket, utan barrikaderar oss i stugan ute i skärgården och ska bara koppla av. Nu har jag avbokat morgontidningarna för tre veckor, så att vi inte har ett berg av tidningar innanför dörren när vi kommer hem. Sommarbilen är sedan länge bokad så att vi kan ta oss fram obehindrat under ledigheten. Vi brukar alltid boka hyrbil över semestern, allting blir så otroligt mycket enklare på det sättet. Är det någon gång man vill vara lite extra rörlig, så är det just under semestern. I år kommer vi inte göra lika mycket som under vanliga semestrar av olika anledningar, men det är ändå skönt med bil. Inte minst när man ska till och från stugan, som ju ligger lite off. Det ska handlas mat, fyllas på bensin till båten och en massa annat innan man beger sig till småbåtshamnen för att ta båten till ön där stugan ligger. Så ja, bil är nästan ett måste.
Vi försökte någon sommar att klara oss utan bil och bara hyra när vi faktiskt behövde en. Men det blev både dyrare och – framförallt – krångligare än att ha en och samma bil under hela semesterperioden. Så sedan dess har vi bokat en och samma hyrbil för hela semestern istället. Och även om det vissa gånger blir lite dyrare än flera hyror, så slipper vi oerhört mycket krångel.
I normala fall brukar vi hyra på Sixt, eftersom de erbjuder bäst bilar kort och gott. Ofta blir det lite dyrare, men det är värt det. Men i år blir det bil från Circle K för att hålla nere lite på priset – och inte så lite heller, eftersom det skilde flera tusen i pris för de veckor vi behövde bil. Blir givetvis inte samma kvalitet, men ibland får man vara lite ekonomisk också.

Nu är vi i alla fall mitt uppe i det stora kaos som varje sommar innebär när det kommer till den stockholmska kollektivtrafiken. Varje sommar är det banarbeten inom tunnelbanan, vilket innebär ibland enorma trafikomläggningar och ersättningstrafik av olika slag. Flera sträckor av tunnelbanelinjerna stängs helt och ersätts med buss, på andra ställen är det glesare trafik och på ytterligare håll får man göra byten man inte annars behöver göra.
Det är faktiskt lite av en utmaning att ta sig fram i Stockholm sommartid, det går inte att komma ifrån. Och då är vi inte speciellt drabbade längs den tunnelbanelinje vi bor efter – framförallt inte om man jämför med hur det varit somliga tidigare år. Den sommar det var som värst behövde man göra två byten för en resa in till stan – och en resa till Södermalm, som normalt tar tio minuter kunde ta närmare 40 minuter. En annan sommar var man tvungen att åka buss genom halva söderort för att ens ta sig till tunnelbanan.
Sen förstår man givetvis att tunnelbanan måste underhållas och detta måste ske någon gång under året. Då är sommaren förmodligen den bästa perioden för detta, då många förmodligen är bortresta och inte så många jobbar. Åtminstone jämfört med resten av året. Det drabbar inte fullt lika många människor som om man skulle göra det under en annan del av året.
Men man glömmer från år till år hur det brukar vara under sommaren, man tas liksom på sängen varje gång när SL går ut med de banarbeten som ska vara. Till detta tillkommer givetvis banarbetena som är på den vanliga järnvägen och som drabbar såväl pendeltåg som fjärrtåg. De som bor längs pendeltågslinjerna är redan hårt beprövade med allt strul som varit de senaste åren. Och under sommaren blir det knappast bättre med alla avstängningar. Så jag skattar mig ändå lycklig som bor inom tunnelbanenätet. Banarbeten till trots, funkar tunnelbanan ändå bättre än pendeltågen. Och snart reser vi bort och är borta några veckor, när vi sedan kommer hem är det inte många veckor av banarebeten kvar.

Så har vädret vänt en aning och det är faktiskt riktigt skönt, inte minst när man som jag ska sova på dagarna. Det är rent hopplöst att tro att man ska kunna sova när det 30 grader varmt ute – och ännu varmare inne i lägenheten. Är det samtidigt ljust, blir det ännu svårare. Jag brukar vara så pass trött på morgnarna att det inte är några svårigheter att somna när jag kommer hem. Men oftast blir sömnkvaliteten bättre om det inte är omänskligt varmt omkring en. Jag vill gärna ha ett svalt och mörkt sovrum när jag ska sova, då vet jag att jag sover som allra bäst. Men det har inte riktigt gått att hålla någon vettig temperatur i lägenheten under de gångna veckornas värmebölja – och min sömn har funkat därefter.
Men åtminstone i Stockholm har vädret vänt sedan i torsdags och varit ett helt annat än vad det varit tidigare i sommar. Det har kommit regn och varit allmänt svalare än tidigare. Jag gillar värme – det är inte det – men inte när jag jobbar natt och ska sova på dagarna. Då vill jag ha svalt väder och det gör absolut ingenting om det regnar.
Nu gick jag av mitt sista nattpass i morse och sov bara några timmar i förmiddags för att lätt kunna somna ikväll. Så nu gör det inget om vädret vänder tillbaka igen, men fullt sådan tur tycks jag inte ha. I morse var en fin morgon med sol och klarblå himmel, men sedan har regnet dragit in över huvudstaden – och inte bara regn utan även en och annan åskknall. Och ska man tro meteorologerna, ska det vara liknande väder även imorgon. Först framåt torsdag tycks det bli någorlunda sommarväder igen. På sistone har man knappt behövt titta på väderprognoserna, eftersom det varit samma härliga sommarväder varje dag, men nu tycks det vara lite mer labilt. Eller åtminstone mer normalt sommarväder – och då blir man mer mån om att hålla koll på prognoserna.
Jag brukar ofta ha koll på vädret i mobilen och har med tiden lärt mig att lita mer på YR än SMHI. Av någon anledning tycks norrmännen oftare ha rätt än deras svenska motsvarighet. SMHI tycks liksom ofta skjuta lite från höften medan YR oftare träffar rätt, hur nu det kan komma sig – jag har ingen aning om varför det kan bli så. Så långt sträcker sig inte mina kunskaper i meteorologi…


Upptäck mer från Kompasskurs

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

KommenteraAvbryt svar

Upptäck mer från Kompasskurs

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Exit mobile version