Vi var en generation som växte upp, och som aldrig kommer igen. Vi gick till skolan och gick hem igen, på våra egna ben. Vi sprang om vi var sena och lekte på gatan till sena kvällen. Vi gick hem till en vän, och frågade om vi kunde leka. Vi lekte kurragömma och kramades i smyg bakom busken. Vi badade hela sommaren, och gick med blöta badkläder, som torkade på vägen hem på cykeln.
Vi byggde snöhyddor, och kollade svart vit TV. Köpte vinylplattor på Domus och spelade på grammofonen. Vi fick vår första kyss på skoldansen. Vi hade posters på KISS och byggde gitarrer i plywood i slöjden som vi spelade på till Alive på vår lilla mono compact casette spelare tills fingrarna var flisiga och högtalaren spräckt. Vi hade jeans som spretade ut under knäna och hade slitna träskor på fötterna.
Vi började röka för att kunna gå till rökrutan i skolan och umgås. Vi spottade tufft, och slängde med luggen i håret. Våra jeansjackor hade AC/DC och Black Sabbath på ryggen och köpta stjärnnitar i sömmen. Vi klädde upp oss i polo tröja, och manchester jeans. Vi gick på ungdomsgården och spelade pingis.
Vår generation körde moppe, frågade chans och körde ryska posten. Vi hade listor från 1-10 vilka vi gillade mest. Vi bytte halsband med våra namn, och att göra slut var att skicka en polare och byta tillbaka. Vi ville inte binda oss. Vi drack öl och grät ut, skrattade och ramlade omkull. Vi hade inga sociala medier mer än i unga år Kamratposten och anslagstavlan i skolan, där en dum lapp gick att plocka ner. Vi hade inga mobiler, appar, poddar eller internet. Vi pratade, tjatade, gapade, och redde ut problem med ord, eller nävarna. Vi blev vänner och vänner var att lita på.

Vi diggade Sweet och Saxon. Av ölringar byggde vi långa öronsmycken, halsband eller rumsgardiner. Vi samlade på ölburkar, och troll som luktade gott. Vi tuggade Riff och colasmak var bättre än apelsin på Iglooglassen. Vi luktade på skolans Björnklister och gillade doften av stenciler. Vi förlängde och lagade byxorna med USA stjärnor, fastän det knappast behövdes. Vi lyssnade på Beatles, Elvis och Eagles. Vi diggade Ted och Gyllene. Vi plankade och liftade. Det fanns tjuvar, och äldre fulla män som satt på parkbänk och var före detta svenska mästare.

Vi var en generation som var lyckliga och aldrig kommer den tiden tillbaka.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: