I fredags utsattes det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya för en hackerattack. Företaget tillhandahåller en mjukvara till Visma Esscom som i sin tur förser Coop och andra svenska företag med kassalösningar. Attacken ledde till de flesta av Coops butiker i Sverige fick stänga ner eftersom deras kassasystem helt enkelt slutade att fungera och man kunde inte betalt för sina varor. Även SJ, Apotek Hjärtat och Shell har till viss del drabbats. (Källa: DN) Ja, det där har väl knappast gått någon förbi vid det här laget. Den hackergrupp som tagit på sig skulden för attacken, kräver via ett blogginlägg en lösensumma på 70 miljoner dollar för att sparka igång datasystemet igen. En ganska nätt summa pengar, eller hur?
Dagens stora förbrytare ägnar sig inte längre åt traditionella rån eller bedrägerier, de stora kupperna har istället flyttat ut på internet där det uppenbarligen går att tjäna rätt stora pengar om man kan sin grej ordentligt. Och det visar ju verkligen hur bräckligt vårt högteknologiska samhälle är. Det räcker att slå ut nätverk, datasystem eller elförsörjning så är slaget på något vis redan vunnet. Eller så har man sitt offer i en rävsax och offret kanske inte alltid har något annat val än att betala den enorma lösensumma som hackarna kräver.
Just i det här fallet verkar det som att man kanske kommer kunna lösa situationen utan att betala någon lösensumma. Man tycks haft horder med tekniker som jobbat med det hela under merparten av helgen och man verkar trots allt positiva när det gäller att lösa det hela. Men att en hel matvarukedja ligger nere under flera dygn är trots allt rätt allvarligt, att en hackerattack kan ge sådana följder. Vi som bor i storstadsregionerna drabbas ju inte särskilt allvarligt, vi kan alltid gå till en annan affär och handla. Men på mindre orter, det där kanske bara finns en affär, blir det ju lite värre. Alla kanske av olika anledningar inte kan ta sig iväg till en annan ort för att handla.

Här i Bagarmossen har man sett hur Coop skänkt bort mycket varor som riskerar att bli förstörda eftersom de inte kan sälja dem. På andra håll har till exempel Ica köpt upp Coops färskvaror för att sälja dem. Och det är ju bra med kreativa lösningar så att man slipper slänga en massa fullt ätbar mat.
Jag hoppas nu verkligen att hackarna inte får sin vilja igenom, att man lyckas lösa situationen utan att betala ut några lösensummor. Någonstans är det ju så, att det inte ska löna sig med den här typen av attacker. Då kommer de bara att fortsätta om man lär sig att ens offer i slutändan betalar lösensumman. Samtidigt förstår jag förstås dilemmat. Jag såg någon siffra att Coop förlorar bortåt 100 miljoner per dag som butikerna hålls stängda. Och i ett sådant läge förstår jag frestelsen i att betala en lösensumma, även om det är en väldigt stor klumpsumma att betala ut.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: