Så kom dagen till sist, den dagen som vi alla våndas lite extra för varje år – nämligen första dagen efter semestern. Det har känts helt okej att återgå till att arbeta med tanke på senaste dygnets väder. Det har regnat nästintill konstant i ett dygn och i natt drog ett kraftigt åskoväder in över Stockholm, ett oväder som gjorde sitt bästa för att hålla oss vakna under ett par timmar. Jag har inget emot regn och åska så länge jag slipper gå ut, det kan tvärtom vara ganska mysigt med lite oväder. Det här ovädret fick verkligen fönsterrutorna att skallra och det var en mäktig upplevelse att se – inte minst från vår lägenhet, som ligger på femte våningen och med utsikt över taken i Bagarmossen.
Med det här vädret, är man ändå inte särskilt sugen på att vara ute i skärgården och man kan lika gärna lägga sin vakna tid på att jobba. Visserligen kommer ju inte vädret att hålla i sig, utan det kommer dra vidare – men det är ändå en bra avslutning på semestern på något vis. Det har dock varit lite dramatiskt runtom i Sverige i fotspåren av ovädret som drar förbi just nu, med urspårade tåg och säkerligen en hel del översvämmade källare och övrigt trafikkaos. Nu återstår att se huruvida det går att jobba i ovädret, men tror inte att ovädret ska påverka mina arbetsuppgifter de kommande dagarna något nämnvärt.

Idag är det dags för första nattpasset på nästan en månad – och man får erkänna att det känns aningen ovant att vara vaken hela natten igen, efter att ha haft en nästintill normal dygnsrytm under de gångna veckorna. Min vana trogen, började jag vända på dygnet redan igår och insåg att det här, det kommer att bli tufft! Redan vid ettiden var jag så trött att jag nästan var gråtfärdig, trots det pågående åskovädret utanför fönstren. Jag brukar försöka sitta uppe så länge det bara går sista kvällen innan jag går på, bara för att vända så mycket som möjligt på dygnet. Ibland kan jag hålla ut ganska länge, andra gånger är det totalt omöjligt att försöka sitta uppe särskilt länge. Vissa gånger har jag faktiskt kunnat stå ut fram till femtiden på morgonen, vilket lönat sig när jag väl ska börja jobba. Men igår stod jag helt enkelt inte ut när klockan började närma sig tre – och slutligen kröp jag i säng. Då hade de värsta åskskurarna dragit förbi och jag kunde somna utan några större svårigheter.
Men det är just sådana nätter som igår, som jag kan förstå barn som bara gråter och gråter när de är trötta. Det är ungefär så man kan känna även som vuxen när man är riktigt, riktigt trött. Igår var jag så trött att jag mycket väl hade kunnat suttit mig ner och bara gråtit en stund innan jag väl tog beslutet att gå och sova.
Nu återstår att se hur pass bra det går att hålla sig vaken i natt, om det går bättre än igår. Lite bättre kommer det säkert att gå, eftersom jag trots allt sov till halv två idag – men kämpigt kommer det trots allt att bli, det råder det inga som helst tvivel om. Jag brukar normalt inte ha några större problem att hålla mig vaken hela nätterna, men efter att ha haft en normal dygnsrytm under några veckor blir det kämpigt även för mig. Det tar på krafterna att vrida och vända på dygnet fram och tillbaka, så är det nog för de allra flesta.

Men det känns ändå helt okej att vara tillbaka i vardagen igen. Jag granskar min kalender och inser att jag har just en sådan vecka jag vill ha. Jag jobbar nu två nätter och är sedan ledig onsdag, sedan har jag uppdrag på min firma under torsdag och fredag för att därefter vara ledig under helgen. Om inget oförutsett inträffar vill säga. Som att jag får ett övertidspass eller liknande, vilket ju alltid är välkommet.
Torsdag och fredag ska jag vara i Strängnäs på uppdrag, vilket ska bli väldigt spännande. Jag har inte varit i den stan på flera år, så det ska bli kul att komma dit igen – även om dagarna mest kommer att fyllas av arbete. Jag var först inne på att ta tåget, men insåg att det kommer bli lite omständligt så i slutändan fick det ändå bli hyrbil. Idag går det att hyra bil tämligen billigt, vilket jag lyckats med även denna gång. så nu har jag bil dessa två dagar och ska returnera bilen senast på lördag. Det gäller att vara om sig och kring sig och försöka pussla så att allt blir så ekonomiskt som möjligt, men även denna gång går jag med vinst på uppdraget i Strängnäs. Det brukar vara mitt motto, att varje uppdrag ska gå med vinst på firman efter alla omkostnader – jag tänker inte betala för att göra ett uppdrag. Och det har jag lyckats med även nu, vilket känns bra. Det är inte alltid stora marginaler, men så länge jag kan se ett plus så är jag nöjd. 😊

Sista helgen på semestern har förflutit i ett stilla lugn, vädret till trots. I lördags blev det en sväng till stan för att se prideparaden gå genom stan. Det är något jag försöker göra varje år om jag inte har något annat för mig. Jag själv är inte gay, men det förekommer en del personer med annan sexuell läggning i min bekantskapskrets, så det händer även att jag går med paraden en sväng för att visa mitt stöd.
Igår blev det en sväng till Ikea, vi ville passa på att göra ett besök där medan vi fortfarande har tillgång till bil. Och som vanligt är det svårt att komma därifrån helt tomhänt. Vi hade några få saker på inköpslistan, liksom att vi skulle titta på en ny bäddsoffa till sommarstugan. Någon bäddsoffa som passade hittade vi inte, men däremot en hel del annat som vi inte hade den blekaste aning om att vi behövde. Det känns verkligen att det är en stor del av Ikeas affärsidé, att sätta fram en massa “lockvaror” i gångarna liksom en massa skyltar överallt om låga priser på diverse prylar för att locka till egentligen totalt onödiga köp.
För visst har Ikea bra priser, det går inte att neka till. Sedan är väl kvalitén därefter också, åtminstone på somliga varor. Jag har haft säng från Ikea de senaste årtiondena – och där har jag varit supernöjd. Men somliga andra varor brukar jag undvika att köpa på Ikea. Som exempelvis handdukar, där kvalitén går att diskutera.
När jag pluggade i Kalmar, åkte jag ofta till Ikea för att handla förbrukningsvaror som ljus, blommor och annat där priset är väldigt bra. Det var perfekt för en fattig student att kunna hitta billiga förbrukningsvaror till bråkdelen av priset jämfört med många andra butiker. Numera är det desto mer sällan jag går på Ikea, men jag tycker faktiskt att det är lite kul att göra det ibland. Sedan är det ytterst få inredningsdetaljer här hemma som är från Ikea, det måste jag erkänna. Det är väl sängen, skrivbordet och möjligen lite sängkläder, men i övrigt är det ytterst få saker som är inköpta där. Jag har egentligen andra favoritaffärer när det kommer till inredning – och väldigt mycket är köpt på secondhand.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: