Så är det novembers sista dag och imorgon går vi in i adventsmånaden på riktigt, sen är det liksom officiellt advent på något vis. Det är fascinerande vad tiden flyger iväg, hösten har gått otroligt fort – och varit väldig intensiv i perioder. Jag har haft fullt upp, så det kanske inte är så konstigt att det känns som att tiden flyger iväg. Nu kommer nästa intensiva månad, nämligen december. Varje år tänker jag att jag ska passa på att njuta av december innan jul kommer, för sen går det så fort. Helgerna är ju över i ett huj. I år jobbar jag dessutom nyår, så det är “bara” julen jag kommer kunna fira i år. Men det är som det är när man har oregelbundna arbetstider, då åker man helt enkelt på att jobba vissa storhelger och det är bara att gilla läget. Nyår gör mig å andra sidan inte så mycket att jobba, så länge jag får julhelgen ledig. Och det har jag i år, vilket passar mig perfekt.
Jag inleder december med långförtjänt långledighet och kommer ha tid att ägna mig åt tidiga julförberedelser. Än så länge är det mest planering inför själva julhelgen, men vissa förberedelser kan jag ägna mig åt. Bland annat lite julklappsinköp ska jag försöka få till, liksom skriva lite julkort. Jag skickar rätt många julkort varje år, så det tar en del tid i anspråk att skriva dem. I år blir det cirka 280 julkort som ska skickas, så det tar sin lilla tid att skriva alla. Den stora majoriteten – runt 240 stycken – är för företagets räkning och dessa är förtryckta helt och hållet, så jag behöver bara skriva adressen på kuverten. Och det är skönt, jag tror inte att jag skulle orka sitta och skriva närmare 300 julkort per år för hand. Jag har redan hunnit göra i ordning drygt hälften av julkorten, men kommer behöva lägga ytterligare några timmar på att färdigställa projekt julkort.

Vi brukar vara ganska sparsamma med julklappar i vår familj, vilket faktiskt är ganska skönt. Vi har ett system för julklappar vilket gör att man bara köper två och får två julklappar var. Något som faktiskt är rätt skönt när det är så mycket annat som ska hinnas med i julruschen. Barnen i familjen får fortfarande en uppsjö julklappar varje år, men oss vuxna emellan köper vi bara några få julklappar. Själv brukar jag dock vara noga med att kolla om barnen behöver något speciellt – kläder eller liknande – som man kan köpa i julklapp. Visserligen ogillar barn mjuka paket, men ska man nu lägga pengar på klappar är det ju bra att köpa sådant de verkligen behöver.
Jag minns själv hur det var att få kläder i julklapp när man var liten, det var som en besvikelse när man kände de mjuka paketen. Man ville ju ha hårda paket med leksaker i, men det var inte riktigt alltid man fick det. Ibland kom det kläder också, vare sig man ville det eller ej.

Nu förutspår man att inledningen på december kommer bli kyligare, med temperaturer runt nollan även här i Stockholm. Det känns faktiskt rätt skönt om ni frågar mig. För är det något jag inte riktigt kan förlika mig med här i Stockholm, så är det de snöfattiga, regniga och relativt varma vintrarna. Trots att jag bott här i så många år, så kan jag liksom inte riktigt vänja mig vid de tråkiga och trista vintrarna. Det behöver inte vara 10 minus och två meter snö, men kanske strax under nollan och några centimeter snö – är det för mycket begärt? Men nu verkar det som att kylan är på väg och man pratar till och med om lite snö till helgen. Hur tillfälligt vintern är här återstår att se, men jag gläds åt all snö som kommer.
Vi fick ju en dos snö för knappt två veckor sedan, men den snön gör sitt bästa för att töa bort dessvärre. Nu är det bara snöhögarna som plogbilarna plogat upp kvar. På marken är det i övrigt inte mycket snö kvar. Och någonstans hoppas jag på att få uppleva en vit jul även i Stockholm någon gång, men jag börjar faktiskt ge upp hoppet. Återstår nu att se om kylan och den eventuella snön tänker stanna kvar över jul. Någon som vågar slå vad? 😉

Sen får man väl säga att det varit något av ett bakvänt sportår i år på flera sätt. Junior-VM i ishockey avgjordes i år i augusti efter att ha avbrutits på grund av covid i vintras. Det kändes verkligen bakvänt att sitta i sommarstugan och titta på ishockey mitt i sommaren. För inte tala om att sedan fotbolls-VM avgörs nu i början på december. Inte för att jag är särskilt fotbollsintresserad, det kan jag inte skryta med. Men det känns konstigt att mötas av en massa fotboll så här års så fort man slår på TV:n eller radion. När det är kallt och man som bäst förbereder julen, ska man plötsligt avgöra VM i en stor sommarsport…
Men så är också jag sådan som på sin höjd kan se Sveriges matcher i VM och EM, men inte så hemskt mycket mer än så. Och i år är ju inte Sverige med i VM, så då är hela tävlingen totalt ointressant i min lilla trångsynta värld.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: