Jag vill så gärna kunna säga att lönen inte spelar roll om jag tackar ja till ett jobb eller ej. Jag vill så gärna kunna säga att det där med pengar inte är viktigt. Men det är klart att det är viktigt för de allra flesta av oss – på ett eller annat sätt. Pengar i sig gör dig inte lycklig, men det är klart att en stabil ekonomi faktiskt gör sitt till för välbefinnandet. Alla som någon gång pluggat eller haft ett låglöneyrke och behövt vända på varenda krona för att få ekonomin att gå runt vet vad jag pratar om. Självklart mår man bättre av en hyfsad inkomst som regelbundet kommer i slutet av varje månad. Man mår bättre av att veta att pengarna faktiskt räcker varje månad, att man faktiskt har råd att vara hemma om man blir sjuk, att man har råd att gå till doktorn, att pengarna räcker till mat, hyra, kläder och allt annat man behöver.

Jag själv längtar inte direkt efter att vara ekonomiskt oberoende, et är inte det jag menar. Däremot är lönen viktig när man väljer jobb, självklart är lönen en viktig komponent att ta hänsyn till om man blir erbjuden en ny tjänst.
Det är många saker som i alla fall jag själv väger in om jag erbjuden en ny tjänst. Är arbetssysslorna meningsfulla? Hur är arbetsmiljön? Hur är chefen och kollegerna? Hur långt har jag att åka till jobbet varje dag, finns möjligheten att jobba hemma vid behov? Ja, ni förstår… Är arbetet i sig väldigt stimulerande – om man får förmånen att jobba med en hobby eller välgörenhet till exempel – kan man självklart tumma lite på lönen. Men inte hur mycket som helst, eftersom man ju fortfarande har vissa utgifter som ska ut varje månad. Är sedan lönen exceptionellt bra, kan man givetvis tumma på hur givande och stimulerande arbetssysslorna är. Men jag skulle inte göra vad som helst bara för att lönen är bra. För att hårdra det hela, skulle jag aldrig prostituera mig hur mycket pengar det än gav.

Så visst är det där med pengar viktigt, det tror jag att vi kan vara överens om. Sen behöver jag inte ha ett högavlönat jobb, det kanske jag inte nödvändigtvis strävar efter. Men en inkomst som räcker till det man vill ha ut av tillvaron och man slipper vända på varenda krona.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: