Göran Lambertz stämde staten efter den uppmärksammade våldtäktsutredningen mot honom. Nu meddelar Stockholms tingsrätt att han inte får det skadestånd han krävt – och att han i stället måste stå för rättegångskostnaderna på 220.000 kronor. Det var i mars i år som Göran Lambertz satt häktad misstänkt för våldtäkt och han släpptes i samband med att polisutredningen mot honom lades ner. Lambertz har varit mycket kritisk till utredningen mot honom, och stämde staten för att få ekonomisk ersättning för påstådda brister i hanteringen av fallet. I förrgår meddelade Stockholms tingsrätt sitt beslut i ärendet.

Tingsrätten avvisar Lambertz krav på 200.000 kronor i skadestånd. I stället beslutar domstolen att Lambertz ska stå för rättegångskostnaderna på 220.000 kronor. Under förhandlingen vid tingsrätten listade Lambertz upp 24 punkter där åklagare och polis brustit i sitt agerande i samband med utredningen, enligt honom. Men han får inte gehör på någon av punkterna. (Källa: SvD) På sin blogg skriver Lambertz att han sannolikt inte kommer överklaga domen, även om han tycker att den är felaktig.

Jag minns när jag för ett antal år sedan blev JK-anmäld av Däckhuset i Kalmar efter ett argsint inlägg efter ett exceptionellt dåligt bemötande hos företaget. Man menade att jag gjort mig skyldig till förtal genom inlägget, trots att jag inte namngivit några personer överhuvudtaget – och ett företag kan inte utsättas för förtal i lagens ögon.
Juristen på JK som svarade på Däckhusets anmälan var ingen mindre än Göran Lambertz, som skrivit ett mycket välformulerat svar och faktiskt mer eller mindre avrådde Däckhuset att gå vidare med sin anmälan. Jag rotade i helgen fram anmälan och svaret jag fått från JK, som gav mig rätt att publicera åsikter om ett företag – även negativa sådana.
Vid tiden visste jag vem Lambertz var, men inte mycket mer än så. Jag hade ingen större uppfattning om honom som person. Och jag fick ett gott intryck av honom genom det välformulerade svar jag fick. jag kommer inte publicera anmälan eller svaret här på bloggen eftersom dokumenten innehåller personnamn och jag vill inte få en förtalsanmälan emot mig som eventuellt skulle kunna leda någonstans.

Men i och med vårens händelser kring Lambertz, har han verkligen krympt i mina ögon. Han har gått från någon jag ändå hyst viss respekt för till en bitter rättshaverist. Det kan inte vara lätt att vara så lättkränkt som han nu framstår som. Det är säkert ingen angenäm upplevelse att sitta anhållen och häktad under en tid, men det knappast heller meningen. Lambertz och den aktuella kvinnan tycks vara överens om att något som har med sex att göra faktiskt inträffade den där aktuella julaftonskvällen. Men de exakta omständigheterna är de inte fullt lika ense om. Varför inte bara erkänna att man tabbat sig, att man gjort bort sig och faktiskt stå för det? Visa ånger/skam är mycket mer sympatiskt i en sådan situation än att börja strö en massa anklagelser, polisanmälningar och stämningar omkring sig. På det här sättet gör sig Lambertz bara till allmänt åtlöje.
Han har själv erkänt att han blir kladdig och närgången när han dricker. Jag undrar i mitt stilla sinne om man alls borde dricka om man inte kan kontrollera sina handlingar och könsorgan under inverkan av alkohol. Börjar man sedan i nyktert tillstånd försvara sina handlingar och vägra att medge att man uppträtt olämpligt är väldigt oroväckande. Jag hoppas nu innerligt att Lambertz gjort sitt i offentligheten och inte får fler högavlönade uppdrag – varken som jurist eller någon annan roll.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: