Jag är faktiskt totalt överlycklig, jag är som ett litet barn på julafton. I Stockholm har senaste dagarna haft snö och flera minusgrader, vilket gjort att snön inte smält fortare än det tagit för det att täcka marken. Det är ju så det stockholmska vintrarna normalt brukar vara, i bästa fall kan man ha lite vitt på marken några dagar här och där innan det blir plusgrader igen och snön försvinner. Framförallt så här i början av december. Det är möjligen framåt januari/februari som snön kan bli liggande lite – i bästa fall.
Oftast är det grått och trist med regn, dimma, mörker och alldeles för få soltimmar som dominerar vädret i Stockholm mellan oktober och februari. Men nu har jag fått en julstämning som inte går att jämföra med en “vanlig” decembermånad då snön inte ligger vit på marken. Det är inte mycket snö som kommit, men ändock några få centimeter – och det räcker gott och väl för att få lite julstämning och vinterkänsla. Vinterkläderna har kommit fram och jag byltar gladeligen på mig vinterjacka, handskar och vinterkängor innan jag ska ut. Snön lyser liksom upp i vintermörkret, då solen börjar gå ner strax efter klockan två på eftermiddagarna.

Jag som bara jobbar natt ser inte mycket av dagsljuset de dygn jag jobbar. Mina arbetstider är förlagda mellan 19:00 och 07:00 och jag sover därmed bort de få timmar då solen är uppe på dagarna den här tiden på året. Det gör mig inte så mycket, eftersom jag är ledig i långa perioder mellan intensiva jobbdygn. Men det går inte att komma ifrån att snön gör mycket till när man knappt upplever dagsljus överhuvudtaget.
Jag älskar knarrandet under skorna när jag går till tunnelbanan på kvällarna eller trött tar mig hem under de tidiga morgontimmarna. Jag älskar kylan som biter i kinderna och andedräkten som står som rök ur munnen.
Om några månader kommer man vara ganska nöjd när det kommer till kyla och mörker, det är jag fullt medveten om. Kanske kommer jag till och med klaga på snön om den ligger kvar fram till mars/april. Men just nu är jag omåttligt glad att vi även i Stockholm faktiskt fått lite snö, även om det inte är samma mängder som i de norra delarna av landet.

Är drt något jag verkligen tycker om på våra breddgrader, så är det just årstidsskiftningarna. Även om den mörka delen av året kan vara i det längsta laget, så tycker jag att varje årstid har sin charm. Inte minst när vintern tar ut sin rätt och det faktiskt kommer snö – något man som sagt inte alltid är bortskämd med om man bor i Stockholm. Längre söderut skulle jag nog inte kunna tänka mig att bo om jag ska vara ärlig, mycket på grund av just vintrarna. Även om vintrarna inte alltid är vita, så är sannolikheten ändå större att få lite snö då och då än om man bor på västkusten eller i Skåne. Sen finns det flera andra orsaker till att jag vill bo kvar i Stockholm, förutom klimatet – men det är en helt annan diskussion.

En av de lägre temperaturerna vi haft hittills i Stockholm.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: