Det började med en väl beskuren bild i Nyheter idag, sedan har nyheten spridit sig till Aftonbladet, Dagens Nyheter och SVT. En bild där civilminister Ida Karkiainen gör vad som skulle kunna vara en Hitlerhälsning. Enligt anonyma källor till Nyheter idag ska Karkiainen i tonåren gått på fester där vit makt-musik spelats och det ropats saker till stöd för nazismen.
Jag blir helt enkelt så trött. Nyheter idag har jag inga stora tankar om, så att de publicerar uppgifterna och bilden förvånar mig egentligen inte. Men att DN och SVT hakar på, gör mig faktiskt lite besviken måste jag erkänna. Bilden skulle mycket väl kunna visa en Hitlerhälsning, men skulle minst lika gärna kunna vara någonting annat. Och utan att på något vis ha sympatier med nazismen, kan jag nog komma på långt värre saker än en Hitlerhälsning som folk gjort i sin ungdom. Hade Karkiainen varit dömd för till exempel hets mot folkgrupp hade situationen varit en helt annan – eller om det varit en bild som otvivelaktigt visat just en Hitlerhälsning. Hade hon till exempel samtidigt haft en armbindel med hakkors på, hade jag blivit besviken på Karkiainen och inte nyhetsrapporteringen.
Och jag blir så trött på att media överlag ska plocka fram ungdomssynder åt höger och vänster. Jag själv tror på att människor kan förändras till det bättre och därmed också bör få en andra chans. Politiker som alla andra människor har begått ungdomssynder och det är väl bara tur att de flesta av oss inte nått vårat ideologiska klimax vid 15 och behållit det upp i vuxen ålder. Skulle man plocka fram dumheter som folk gjort i tonåren, hade vi inte haft många politiker kvar vid makten. Här har vi en bild som är rätt duktigt beskuren. Tittar man på vänsterarmen (som delvis syns på bilden), skulle det minst lika gärna kunna vara en rörelse i en dans som syns på bilden. Och är det nu en Hitlerhälsning, tror jag att det minst lika gärna kan vara ryckt ur sitt sammanhang där Karkiainen exempelvis gjort det i syfte att ironisera eller förlöjliga.

Jag förringar givetvis inte allvaret i en Hitlerhälsning. Jag ifrågasätter bara trovärdigheten i en nyhetsrapportering från alternativ media som Nyheter idag. Jag tror att det kan vara ryckt ur sitt sammanhang och tänker att vi är många som begått en hel del ungdomssynder i 15-årsåldern. Det säger väldigt lite om den person man är som vuxen.
Hade bilden varit från nutid, hade det förmodligen varit något helt annat. Som civilminister ska du naturligtvis vara försiktig med att göra Hitlerhälsningar, även om det är i syfta att förlöjliga. Men som 15-åring tänker man nog inte så. I det här fallet är jag faktiskt övertygad om att bilden är ryckt ur ett sammanhang, att det förmodligen inte ens är menat som en Hitlerhälsning. Sen ser det naturligtvis inte bra ut, men det finns många saker som inte ser bra ut om man börjar titta på ungdomssynder.
Vissa frågar sig säkert hur jag resonerat om det rört sig om till exempel en sverigedemokratisk politiker istället, men jag vill då hävda att det är en helt annan sak. Sverigedemokraterna har nämligen sina rötter i nazismen och man har en historik att dra till sig personer med nazistiska och rasistiska sympatier. Då blir det mindre förvånande att deras anhängare gör eller har gjort Hitlerhälsningar, även om det är från ungdomen. Det är helt enkelt mer troligt att man har dessa sympatier i någon utsträckning – oavsett ålder och ungdomssynder. Det är aldrig okej – oavsett partitillhörighet – men det är mindre förvånande om man pratar om en sverigedemokrat. Vi har sverigedemokrater där Hitlerhälsningar inte är en ungdomssynd, där rasism är en del av vardagen och något man faktiskt står för. Till skillnad från Socialdemokraterna.

För mig är det bara ett tecken på nyhetstorka när medier som DN och SVT publicerar denna “nyhet”. Jag har svårt att tro att Hitlerhälsningen är något Karkiainen står för idag – om det ens var frågan om en Hitlerhälsning. I det här fallet känns det inte ens relevant att rapportera om en ungdomssynd, som vederbörande förmodligen inte ens står för längre. Inte minst om källan är alternativmedia som Nyheter idag.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2
Dagens Nyheter 1 2 3
Nyheter idag 1
Svenska Dagbladet 1 2 3
Sveriges Television 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: