I onsdags greps två personer som kom med ett evakueringsflyg från Afghanistan till Arlanda. Personerna är hemmahörande i Afghanistan och har återreseförbud till Sverige efter att tidigare ha dömts för brott och avtjänat straff i Sverige. De två är anhållna för att ha brutit mot återreseförbudet.

Det har minst sagt varit med ett stort mått av fasa man följt utvecklingen i Afghanistan på senare tid. Folk har flytt hals över huvud. För att undkomma talibanernas skräckvälde. Det är för mig en gåta att det finns så pass stora grupper av människor år 2021 som på fullaste allvar har sådana medeltida åsikter som exempelvis talibanerna. Det är för mig totalt obegripligt. Att man sedan vill dra med ett helt land tillbaka till medeltiden och rätt ner i fördärvet gör ju inte saker och ting bättre.
Jag förstår verkligen att folk flyr hals över huvud för att undkomma det skräckvälde man kan ana att talibanerna kommer införa i Afghanistan. De bilder man sett från Kabuls flygplats har minst sagt varit traumatiska att se, alla de desperata människor som till och med försöker fly genom att hänga sig kvar på utsidan av de flygplan som lämnar flygplatsen. Det säger ju en hel om hur panikartad situationen är i landet.

Sen vet jag inte om jag ska skratta eller gråta när man hör om de personer som dömts till utvisning från Sverige, lyckats ta sig tillbaka hit med ett av de evakueringsplan som lämnat Afghanistan med Sverige som mål. Lyckligtvis greps de av gränspolisen i Sverige och sitter nu anhållna för att ha brutit mot återreseförbudet. Men frågan är om man kommer kunna utvisa dem igen med tanke på säkerhetsläget i Afghanistan.
Det är minst sagt tumultartat på Kabuls flygplats, det kan man nog förstå bara utifrån de bilder som kablats ut i media. Det är säkerligen svårt att ha någon form av fungerande gränskontroll på ett sådant ställe. Samtidigt undrar jag hur man gör för att sålla bland vilka som ska få följa med planen till Sverige eller ej? Måste man inte på något sätt kunna styrka att man har “rätt” att följa med planen? En person som utvisats måste väl ändå ha fått sitt uppehållstillstånd indraget i samband med att domen verkställdes, eller är jag helt ute och cyklar? Måste man inte kunna visa upp någon typ av dokument som visar att man har en anknytning till Sverige för att kunna komma med planen? Annars skulle ju vem som helst kunna hävda att man har anknytning och bara kunna komma ombord.
Om inte annat får SD och än mer högerextrema krafter väldigt mycket vatten på sin kvarn när sådant här händer. Det kan ju lätt ge intrycket att vi inte har någon som helst koll på vem eller vilka som släpps in i Sverige.

Relaterade artiklar

TV4 1 2

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d