När apoteksmonopolet slopades för ett antal år sedan, var argumentet att mediciner skulle bli billigare och mer lättillgängliga. Det skulle helt enkelt bli en bättre service för oss apotekskunder. Men min bestämda uppfattning är att så inte är fallet. Jag själva går på daglig medicinering mot depression och tar några receptbelagda mediciner på daglig basis. Oftast är det inga problem när jag ska hämta ut mediciner, men det är just en viss sort som ytterst sällan finns i lager när jag ska hämta ut den. Det innebär att jag i god tid måste vara ute för att få min medicin i tid – och oftast efter att ha besökt 5-6 olika apotek innan jag hittar något som har just den här medicinen i lager.
Apoteken kan kolla vilka andra apotek som har en medicin i lager, men ser då bara lagerstatus för den egna kedjan. Jag kan inte hos Apotek Hjärtat få veta vilka apotek hos Apotek Kronan som har min medicin. Detta gör att jag får flänga otroligt mycket mellan olika apotek i olika stadsdelar för att kunna hämta ut den medicin jag ska ha.

Om apoteksprodukter blivit så värst mycket billigare efter att monopolet avskaffades vet jag inte, det har jag ingen större uppfattning om. Men en sak tycks stå relativt klar, åtminstone för min egen del. Nämligen att de mediciner som inte säljs i några större kvantiteter, finns det ingen vinning för ett vinstdrivande apotek att ha i lager. Istället blir det krångligare för oss som behöver “lite uddare” mediciner och innebär att vi i större utsträckning måste springa runt till flertalet olika apotek innan vi hittar det vi söker.
Fullt så här krångligt var det inte på monopolets tid, framförallt var det enklare att få veta vilka andra apotek som hade en vara i lager om den tagit slut på ett apotek. Är alla apotek av samma kedja, blir det helt enkelt enklare för oss kunder.

Jag har i alla fall lärt mig vilka apotek det är enklast att gå till. Här i Bagarmossen är man duktiga på att säga “Din vara finns inte i lager, men vi kan ta hem så det finns imorgon”. Något man också fixar – och jag får ett SMS när min medicin kommit och jag kan hämta ut den. Det är inte samma service hos alla apotek; många hänvisar bara till ett annat apotek, somliga erbjuder sig inte ens att kolla om läkemedlet finns hos ett annat apotek i samma kedja.
Så man får gärna kalla mig bakåtsträvare om man så vill, men jag tycker på det stora hela att det var enklare på apoteksmonopolets tid. Det har varken blivit enklare eller billigare sedan det avskaffats. Det enda jag möjligen kan erkänna är att det blivit enklare när man kan köpa vissa receptfria läkemedel på mackar och matvarubutiker. Det är definitivt inte billigare än på ett apotek, men ibland kan det underlätta om man behöver Alvedon eller nässpray att springa för den lokala matbutiken. Framförallt om det är på en tid apoteket har stängt.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: