På somliga håll i Sverige är det redan höst meteorologiskt sett. Definitionen är när dygnmedelstemperaturen ligger under tio grader under minst en vecka – och det är det vädret man haft på somliga håll under en tid. Även i Stockholm har höstrusket naglat sig fast, trots att det fortfarande bara är augusti. Men jag tror inte att det metereologiskt sett är höst ännu, även om det vissa dagar faktiskt känts så.
Den gångna helgen har det blivit en sista vända till sommarstugan för säsongen, vilket känns en aning sorgligt. Det har blivit två vändor hit sedan semestern tog slut i slutet av juni och båda gångerna har jag haft lite otur med vädret. Förra gången bestämde jag mig för att vända och åka tillbaka in till land eftersom det blåste för hårt. Inte minst när jag är ensam i båten, är jag försiktig med att gå ut i hårt väder och den gången blev jag lite överraskad när jag kom ut det där havet var lite öppnare och det började gunga på rätt bra.
Även den gångna helgen har det varit blåsigt – och det rejält dessutom. Det var värre utresa med båten än den gången jag fick vända och gå tillbaka, men den här gången var vi i alla fall fler i båten vilket gjorde det hela lite tryggare. Är man dessutom lite mer nerlastade, blir båten stadigare och kränger inte lika mycket i sjögången. Är man ensam med lite packning, blir båten lätt och väldigt känslig för minsta rörelse i sjön.
Sen har blåsten hållit i sig hela helgen och vädret har även i övrigt varit väldigt höstlikt med låga temperaturer och en hel del regn. Inte mycket till väder att vara ute i skärgården direkt, utan det har mest blivit kurande inomhus de gångna dagarna. Det är sådana här dagar man tackar sin lyckliga stjärna att det finns en bastu på ön som man kan boka för att basta. Det är ingen badtemperatur i vattnet längre efter en kylig och blåsig augusti, däremot är det som upplagt för att bada bastu i det oroliga höstvädret.

På det lilla skäret som vår stuga ligger på, börjar man märka att det är sent på säsongen. Ikväll är det lyskväll, som brukar äga rum sista lördagen i augusti. Det är en ganska mysig tradition, då många brukar tända marschaller och brasor på öarna runtomkring. Många åker ut en sista gång för säsongen denna helg och det märks hur det påtas och knåpas i stugorna inför vintern. För många är det sista trippen till stugan för säsongen och man passar på att bomma igen stugan inför hösten och vintern.

Det känns alltid lite vemodigt när man är i stugan för sista gången för säsongen. Jag tillhör dem som skulle kunna åka ut till stugan i maj och sedan vara kvar till en bit in i september för att bara åka hem ibland och titta till blommorna och posten om jag haft den tiden. Det är väl en tillvaro man kommer kunna unna sig som pensionär, men fram tills dess får man finna sig i att vara här på helger och semestrar.
Nu är säsongen över för i år och man får ta sig an nästa årstid år 2021. Jag håller tummarna för att det blir en vacker höst i år, inte så grå och trist som den varit de senaste åren. Jag har egentligen inte så mycket emot hösten så länge det är helt okej höstväder. Men alltför mycket höstrusk kan ta knäcken på vem som helst.
Men julfanatiker som jag själv är, börjar jag räkna ner till julen när sommarperioden är över. I år har jag varit ute i extra god till och redan beställt julkort. Jag brukar beställa egna julkort från tryckeri genom min egna firma, eftersom jag har för vana att skicka julkort till mina kunder. I samma veva beställer jag även de julkort jag skickar privat eftersom det är lättare att få ett bra paketpris. Och eftersom tryckeriet jag anlitar haft rea på samtliga tjänster – inklusive julkort – passade jag på att beställa redan nu. Totalt brukar jag skicka omkring 200 julkort varje, varav de allra flest är knutna till firmans kunder. Så det finns en del pengar att spara om man passar på när det är rea.
Nu kan jag knappt bärga mig tills advent och julskyltningen drar igång på allvar. I Stockholm brukar julskyltningen så smått dra igång i oktober, så det är inte alltför långt kvar. Somliga tycker det är lite för tidigt, men jag tycker om när julen drar igång, även om det är redan i oktober. Min sambo brukar få bromsa mig ibland när det kommer till julpynt därhemma, finge jag bestämma själv skulle lägenheten svämmas över av tomtar, stjärnor och granar.
Så nu blir julen nästa hållmärke att ta sikte på tillvaron när sommarsäsongen är över. Det är något som ändå lyser upp väldigt bra under den mörka delen av året.

Sen finns de förhoppningsvis lite annat att se fram emot innan jul också, fullt så händelselös är inte tillvaron. Till exempel verkar det som att vår jakt på en större lägenhet eventuellt givit frukt. Vi har nu fått napp på en trea i samma hus som vi bor i, en trea på knappt 90 kvadratmeter – dessutom med en mänsklig hyra. Just hyran har varit ett dilemma, eftersom vi helst inte vill gå upp så mycket i hyra. Litegrann får man givetvis räkna med att gå upp i hyra om man vill ha en större lägenhet, men vi vill inte betala alltför mycket i månaden. Vår absolut smärtgräns går vid 12000 i månaden – och då ska det vara en lägenhet utöver det vanliga om vi ska betala den hyran.
Nu gäller bara att få till lägenhetsvisningar så att vi kan se varandras lägenheter. Jag tycker dock att allt bådar gott, jag vet att lägenheterna i “vårt” hus är rejäla och välplanerade så jag har ganska stora förhoppningar på det här bytet. Vi vet vilken lägenhet det rör sig om i huset, men har aldrig varit in i den, men det ska verkligen bli spännande att få göra det.
Själva flytten i sig är inget jag ser fram emot, det är ett jäkla göra. Men vi har fundering på att ta in en flyttfirma som får göra allt från att packa ner i kartonger till att flyttstäda och flytta alla sakerna till den nya lägenheten. Om även de vi byter med kan tänka sig flyttfirma, kanske det går att förhandla till sig ett bättre pris om man har lite tur. Däremot ser jag fram emot att få lite större ytor att röra sig på hemma.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d