Regeringen med justitieministern i spetsen vill genomföra en lagförändring som innebär att det ska bli kriminellt att förneka förintelsen. Att förneka Förintelsen, folkmordet på judar och andra grupper under andra världskriget, är redan straffbart i flera europeiska länder. I många fall går det under hatbrottslagstiftning. I den parlamentariska kommitté som nu ska tillsättas för att se över frågan inbjuds alla riksdagspartier att delta. (Källa: SVT)
För mig ska all extremism motarbetas kraftfullt, oavsett om det är från höger, vänster eller religiös extremism. I min värld är det helt obegripligt att man ens tänker tanken att drista sig till att förneka ett av världshistoriens största folkmord och brott mot mänskligheten. Men det är också generellt extremhögern som förintelseförnekare rör sig inom. Och just därför är det helt i sin ordning att införa ett förbud mot att förneka just förintelsen. Allt för att begränsa extremister så långt det går. Enligt regeringsförslaget kommer förnekande av Förintelsen falla in under brottet hets mot folkgrupp. Något som borde vara helt i sin ordning, jag är förvånad över att ett liknande lagförslag inte kommit tidigare, det är helt korrekt steg för att motverka extremism.

Nu kommer somliga på den yttersta högerkanten att börja gorma om att yttrandefriheten kränks, att ”man få fasen inte säga vad man vill i det här landet”. Somliga andra kommer gasta sig hesa om att det är landsförrädare som stiftar eller förespråkar sådana här lagar. Själv är jag gärna en landsförrädare om jag anses förråda det land som extremister vill ha.
Jag är för yttrandefrihet, men ett förbud mot Förintelseförnekelse kränker inte yttrandefriheten och är heller inte censur. Yttrandefrihet kommer med ansvar och det finns redan vissa förbehåll i yttrandefriheten. Du får inte hota, kränka eller förtala någon till exempel. Där har vi brott som olaga hot och hets mot folkgrupp, brottsrubriceringar som egentligen inte borde behövas om folk kunde använda sin yttrandefrihet under ansvar och med respekt för andra människor. Men nu finns det ytterligheter där man inte klarar av att visa respekt för sina medmänniskor och då krävs det regler som skyddar offren.
Jag undrar om samma personer som i denna fråga gapar sig hesa om att yttrandefriheten kränks, skulle säga samma sak om de var typiskt islamister att vara förintelseförnekare. Förmodligen skulle det då var ett helt annat ljud i skällan. Det enda parti som kan tänkas vara emot detta lagförslag må väl vara Sverigedemokraterna. Inte för att de är kända för att värna om yttrandefriheten, utan för att de har ett förflutet inom nazismen.

Relaterade artiklar

Sveriges Radio 1
Sveriges Television 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: