I Nordstan i Göteborg har Systembolaget öppnat en nischad specialbutik för ölkännare. Förutom ett hundratal nya ölsorter säljs även kyld alkoholfri öl på tapp. Utöver drygt 500 nya ölsorter från det tillfälliga sortimentet erbjuds även en rad lokalproducerade varianter.
Jag blir alldeles överlycklig över sådana här initiativ och skulle definitivt vara en stamgäst på en sådan nischad butik. 
Jag är en stor förespråkare när det kommer till att behålla alkoholmonopolet. Under en tid på 90-talet bodde jag i London, där alkohol säljs i matbutikerna. Sprithyllorna var strategiskt utställda intill kassorna, där alla passerade på väg ut från butikerna. Och jag erkänner villigt att det blev en del impulsköp av alkohol. Även om mitt drickande inte blev problematiskt, blev det definitivt mer och oftare än om jag varit tvungen att gå till en speciell butik för att köpa alkohol.
Sen finns det ju ingen butik som skulle kunna konkurrera med Systembolaget breda sortiment. Det är ju bara de större märkena som kommer säljas om monopolet upphör och nischade butiker som den i Göteborg kommer förmodligen knappt att existera. Och varje Systembutik är nischad i sig, eftersom det alltid går att beställa varor just den butiken inte har i lager. 
Så argument om att alkohol ska vara lättillgängliga i vanliga butiker biter inte på mig. Jag tycker det är tillräckligt tillgängligt som det är idag. Måste man nu tvunget ha öl, vin eller sprit på en söndag, får man planera sina inköp. Svårare än så är det faktiskt inte. Tro mig, även jag tar gärna en öl till söndagsmiddagen, öl som jag köpt på fredagen eller lördagen – och som sedan hunnit bli kall i kylen till på söndagen. Enkelt, eller hur?! 😁 

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1

Personligt

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: