En grupp aktivister befann sig under gårdagen vid Göran Lambertz bostad i Uppsala, där man demonstrerade mot den tidigare våldtäktsmisstänkte toppjuristen. Gruppen utanför Lambertz bostad sade sig inte ha någon organisation bakom sig och hade för avsikt att vara på plats under hela dagen, två och två i skift. (Källa: SVT)
Jag vill verkligen tipsa om att se klippet i länken ovan. Det är ett gäng damer/kvinnor som tagit initiativet till demonstrationen. Inspirationen till demonstrationen ska ha kommit under Göran Lambertz så kallade presskonferens i sin trädgård efter att han släpptes som misstänkt för våldtäkt. Under presskonferensen uttryckte Lambertz att han inte brukar tafsa, utan snarare börjar kladda på folk när han druckit. Den lilla demonstrationen om två personer åt gången bär plakat med texten “sluta kladda”.

Jag kan inte låta bli att gilla sådana här typer av initiativ. Demonstrationen är helt Coronavänlig eftersom man bara demonstrerar två personer åt gången och ganska beskedlig eftersom man är så pass få personer. Polisen har varit på plats, men jag har inte sett några uppgifter om att den lilla demonstrationen ska ha upplösts. Så jag hejar verkligen på de kvinnor som stått utanför Lambertz hem under fredagen.
Lambertz beteende efter att ha släppts var på många sätt minst sagt märkligt, för att inte säga rent osmakligt. Han iklär sig en offerkofta som inte är särskilt smickrande och kallar kvinnan som anmält honom för lögnerska och bedragerska – han polisanmäler henne till och med för falsk tillvitelse och undertryckande av bevisning (en utredning som dock snabbt lades ned av åklagare) och stämmer den svenska staten på en miljon kronor för den tid han suttit frihetsberövad. Han liknar mer en rättshaverist snarare än en jurist med en lång rad toppositioner bakom sig.
I vissa internetforum finns det personer som försvarat Lambertz, han har kallats “knullkungen”, hyllats och lyfts till skyarna. Medan den aktuella kvinnan utsatts för hot och tvingats leva på hemlig ort. En situation som är helt absurd. Okej, Lambertz är trots allt inte dömd och ska därmed anses vara oskyldig i lagens mening. Samtidigt anser jag att det han säger under den så kallade presskonferens inte är något annat än ett erkännande. Han erkänner att han tafsat och gjort närmanden mot kvinnan ifråga, men blivit avvisad flera gånger. När avvisandena i takt med ökat alkoholintag sedan upphör, tar han det som att hon faktiskt vill ha sex – och han har sedan sex med henne. I min värld borde detta vara bevis nog för att åtminstone väcka åtal för oaktsam våldtäkt. Men jag kanske är helt och cyklar, jag är trots allt inte jurist.
Men faktum kvarstår! Fram för fler initiativ som demonstrationen under långfredagen. Vi har ett strukturellt problem i samhället, där somliga män tar sig friheter de inte ska ta sig. Och de blir dessutom påhejade av många andra män. Börjar man kladda på folk när man dricker, borde man helt låta bli alkohol. Flirta kan man göra, det är en sak. Men när kladda (läs tafsa) är aldrig okej. Oavsett vilket; blir du avvisad, så sluta direkt! Fortsätt inte, hur mycket alkohol du än har druckit!

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: