Idag är det långfredag och folk försöker i den mån det går att påbörja påskfirandet så gott det nu går trots pandemin. Jag har haft radion på i bakgrunden medan jag jobbat och pluggat lite och har matats med rapporter från folk på väg till sommarstugor, fjällen och skärgården. Andra lägger en sista hand på påskmaten inför den stundande påskmiddagen imorgon, somliga andra tar en vända på stan för att handla det sista inför påsken. Själv sitter jag som sagt och försöker plugga lite för att komma ikapp med en del skolarbete jag glidit efter med.
Och jag kan inte låta bli att tänka på vad mycket som ändå ändrats sedan jag var liten. Så sent som på 80-talet var i princip allt stängt så här på långfredagen. Inte ens mackarna eller jourbutikerna hade öppet, åtminstone inte i lilla Hudiksvall där jag är uppvuxen. Man var hänvisad till att vara hemma helt enkelt. Och så var det på ett helt annat sätt på röda dagar överhuvudtaget. Även en vanlig söndag var det allra mesta stängt inne i Hudiks lilla stadskärna, även om en och annan mack kunde ha öppet några timmar just på söndagar. Första maj ska vi inte tala om, då var det igenbommat i princip överallt.
Idag går det uträtta ärenden i princip alla dagar i veckan, oavsett om det är helgdag eller ej. I alla fall om man som jag bor i Stockholm. Vissa småbutiker, banker och så vidare har fortfarande stängt på helgdagar, men de flesta större butiker håller öppet sju dagar i veckan.

Sen var det inte så stelbent att man förväntades hålla sig hemma och inte göra någonting alls på långfredagen, något som var fallet om man går ännu längre tillbaka i tiden. Men det var minst sagt svårt att göra så mycket eftersom allt var stängt.
Jag kan inte påstå att jag saknar den tid då så mycket var stängt på röda dagar. Det är skönt att veta att man kan uträtta många ärenden även om det råkar vara helgdag. Framförallt när man jobbar hela dagarna till vardags, är det svårt att alltid hinna allt man skulle vilja under veckorna. Många matvarubutiker håller numera öppet ända fram till 22-23-tiden på kvällarna, vilket har en stor fördel om man jobbar till 17-tiden varje dag. Nu är det visserligen ytterst sällan jag/vi handlar sent som framåt 23:00 på kvällarna – men det är inte helt ovanligt att man behöver springa ner till närbutiken vid 20-21-tiden på kvällen.

Idag har jag i alla fall hållit mig hemma, trots att det mesta är öppet både här i Bagarmossen och inne i stan. Jag har fått en hel del gjort och inte direkt legat på latsidan. Sen kan man alltid tänka att man skulle kunna få mer gjort, så är det ju. Inte minst som student är det svårt att känna sig helt ledig, helgdag eller ej. Något som gör att det faktiskt ska bli skönt att återgå till yrkeslivet igen om ett par månader. Jag kommer inte sakna alla helgmanglingar med pluggande som man ofta får finna sig när man pluggar. Det ska bli så skönt att veta att man är ledig när man lämnar jobbet och inte behöver tänka på det innan nästa arbetspass börjar.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d