Den moderate riksdagspolitikern Hanif Bali misstänks för utnyttjande av barn för sexuell posering och tar time out från sina politiska uppdrag. En förundersökning är inledd av åklagare och nu återstår väl att se om bevisen räcker för en rättegång och kanske en fällande dom. Föga förvånande slår Bali ifrån sig och hävdar att han är oskyldig. Var sanningen ligger återstår väl att se, förhoppningsvis läggs inte förundersökningen ner i rask takt som tyvärr så ofta händer med många förundersökningar. I den bästa av världar läggs en förundersökning bara ner i de fall en utpekad gärningsman anses vara oskyldig.
Vad som faktiskt hänt eller inte hänt vet i nuläget bara de inblandade; både Bali och den aktuella flickan håller fast vid sina respektive versioner av sanningen. Det är bara väldigt konstigt att två personer kan ha så vitt skilda åsikter om var sanningen faktiskt ligger och vad som faktiskt skett. Egentligen det ju vara ganska enkelt; antingen har Bali betett sig olämpligt eller så har han det inte.

Nu ska vi låta rättvisan ha sin gång, men i ärlighetens namn skulle jag inte bli det minsta förvånad om Hanif Bali skulle finnas skyldig till det han anklagas för. Tyvärr är det inte första gången – och än mindre den sista – som män i maktpositioner ertappas med tafsa och antasta flickor/kvinnor på de mest utstuderade sätt. Det visar ju #metoo-rörelsen när den drog igång för några år sedan. Och när det kommer till Bali, så är det tyvärr en politiker som inte lyckats bygga upp särskilt mycket förtroendekapital hos mig. Det är visserligen drastiskt att dra paralleller mellan att vara icke förtroendeingivande som politiker och att vara sexualbrottsling, det köper jag. Men faktum kvarstår att jag faktiskt inte skulle bli det minsta förvånad om det hela slutar i en fällande dom. Det har kanske inte så mycket att göra med Bali som person och politiker, utan mer ett generellt ställningstagande när det kommer till män i offentliga positioner som gladeligen utnyttjar sin maktposition för att få sex åt höger och vänster i tid och otid.

Sen är det fasen så mycket mer klädsamt om man som anklagad för den här typen av saker kan gå ut och ändå rakryggad erkänna att “okej, jag har betett mig olämpligt” och är djupt ångerfull. Jag har tyvärr en känsla av att Bali kommer fortsätta att neka till detta, även om han blir överbevisad många gånger om. Så det är givetvis att hoppas på för mycket att han ska ha stake att stå upp för det han gjort. Om han nu är skyldig till han anklagas för. På något vis hoppas jag nästan att det är så och det inte är frågan om någon som slänger falska anklagelser omkring sig.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1
Dagens Nyheter 1
Svenska Dagbladet 1, 2

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: