Är det bara jag som tycker att olika spamutskick ökat markant på sistone? Jag tycker inte jag får göra annat än rensa spam när jag är ute på internet numera. I mejlen funkar ändå skräppostfiltret någorlunda bra, även om det händer med jämna mellanrum att spammejl slinker igenom eller vanliga mejl hamnar i skräpposten. Men tittar jag i skräppostfiltret, ligger det för jämnan ett par hundra mejl där (mejlen raderas automatiskt när de legat en viss tid) – och de allra flesta har hamnat där just för att de är skräppost.
Något helt annat är det på Facebook och Instagram. Det är inte många meddelanden jag får som är spam, däremot får jag suspekta vänförfrågningar mer eller mindre dagligen. Oftast från “tjejer” (jag tror inte att det är just den snygga tjejen på bilden som ligger bakom utskicket) som säger sig vilja ha relationer eller skicka nakenbilder. Några säger sig också vilja sexchatta med mig. Och dessa har börjat komma flera gånger i veckan, mot något enstaka förr tillbaka.

Framförallt på Facebook är jag stenhård när det kommer till att acceptera vänförfrågningar. Jag accepterar inga som helst förfrågningar från någon som jag inte känner igen. Utan pardon plockar jag bort vänförfrågningar från personer som jag inte har en befintlig relation till. Oavsett om vederbörande vill skicka nakenbilder eller ej. Men även på Instagram är jag ganska hård. Folk får gärna följa mig på Instagram – men får jag minsta misstanke om att det rör sig om spam, blockerar jag vederbörande och skickar en anmälan till Instagram som får granska profilen. Och nio gånger av tio får jag svar från Instagram att man plockar bort profilen jag anmält. Oftast för att man anser att den aktuella profilen bryter mot Instagrams comunityregler.
Facebook – som trots allt äger Instagram – är inte lika tuffa. Där är ofta svaret något i stil med “vi förstår att kontot kan verka stötande, men vi låter det ändå vara kvar”. Något som verkligen kan reta gallfeber på mig, när det ofta är så uppenbart att det faktiskt rör sig om ett konto som är fejk och bara spammar andra med ovidkommande meddelanden. Jag undrar i mitt stilla sinne vad som ska krävas för att Facebook ska ta bort ett konto?

Sen kan jag inte låta bli att fundera över vem som faktiskt går på dessa spamutskick? Själv blir jag höggradigt misstänksam när en vilt främmande tjej vill skicka nakenbilder eller rentav sexchatta med mig. Oavsett om vi pratar om Instagram, Facebook eller mejl. Det måste ju trots allt finnas folk som går på detta, annars skulle det inte löna sig att skicka ut dessa falska vänförfrågningar och meddelanden.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d