Det är väldigt sällan jag blir riktigt förbannad, min stubin är faktiskt rejält lång. Men ibland händer det och slår det gnistor som kan orsaka en större skogsbrand.I fredags fick jag efter mycket om och men tillbaka mopeden som varit inlämnad på service. Men det hela slutade på flera hundra mer än man från början utlovat – och mopeden fick jag tillbaka flera dagar efter att man lovat den skulle vara klar. Jag blev rejält irriterad, men dum som man är ibland så betalade jag och gick. Fast har inte riktigt kunnat smälta detta verkstadsbesök, framförallt eftersom jag i efterhand upptäckt att man inte gjort allt jag vare sej bett om eller som ingår i servicen – men ändå tagit betalt för att ha gjort det.

Så igår satte jag mig och mejlade runt lite för att kolla vad som faktiskt gäller. Slutresultatet blev det här mejlet till konsumentvägledaren på kommunen (samtliga namn utom mitt eget har jag utelämnat):

“Hej T!
Jag har egentligen bara en undran kring vad som gäller när man lämnar in fordon på service! Är inte särskilt bevandrad i vad reglerna säger, så hoppas Du kan hjälpa mig att nysta ut detta!
Det är nämligen så att jag äger en EU-moped som jag för knappt två veckor sedan lämnade in på 1000-milaservice. När jag lämnade in den frågade jag om en ungefärlig prisuppgift och man sa då att det skulle sluta på runt 1000-lappen. Jag bad dem då uttryckligen att ringa mig om det var så att det skulle bli dyrare än det – och också innan arbetet påbörjades. Det svar jag fick var nästan ordagrant att “Visst kan jag ta ditt nummer, men jag kan aldrig tänka mig att det kommer gå på mer än 1000 kronor!”.
Till att börja med drog det hela ut väldigt mycket på tiden, man sköt om och om igen upp datumet för när jag kunde hämta ut mopeden. När jag till slut kunde hämta den i fredags slutade notan på 1533 kronor. Under helgen har jag också konstaterat man inte utfört hela servicen – i serviecen ingick enligt verkstadens egen utsago att justera bromsarna vid behov, något man inte gjort. Till detta hör också att jag bett dem montera på en ny backspegel eftersom en av dem blivit stulen. Detta var inte heller gjort och jag blev ombedd att komma tillbaka i slutet av denna vecka för att köpa en ny, trots att man sa sig ha sådana i lager redan (men inte visste var de låg).
Det jag nu undrar är om verkstäder får lägga på hur mycket som helst på servicens grundpris utan att först kontakta mej som fordonsägare? Har jag i något läge rätt att vägra att betala någon del av summan om jag anser att priset är ogrundat/felaktigt? Kan jag i detta läge gå tillbaka och begära igen pengar?
Vore mycket tacksam för svar!
Med vänliga hälsningar
Tobias”

Och i förmiddags kom ett mycket glädjande svar från konsumentvägledaren! Så här skrev han:

“Hej!
Så här får det inte gå till. Verkstaden har gjort fel på åtminstone tre punkter. 

  1. Har man lämnat en ungefärlig prisuppgift, så får den inte överskridas med mer än 15 %. Om man alltså har sagt att servicen inte skulle kosta mer än 1.000 kr., så får den i slutändan inte kosta mer än 1.150 kr. (Moms skall ingå i prisuppgiften och får inte läggas på i efterhand.) 
  2. Om verkstaden skulle anse sig vara nödd och tvungen att vidta vissa ytterligare åtgärder (t.ex. för att fordonet annars inte skulle vara trafiksäkert), så skall verkstaden kontakta konsumenten och berätta att mera jobb måste utföras och att priset därför blir högre. Om priset skulle ökas av någon annan anledning, så skall verkstaden även då kontakta konsumenten innan åtgärden vidtas. 
  3. Verkstaden har inte utfört allt arbete som man skulle ha gjort.

Du skall inte behöva betala mera än 1.150 kr. när allt arbete du har beställt är färdigt och utfört till belåtenhet. Du har dessutom rätt att begära skadestånd för alla onödiga utgifter som du har haft p.g.a. dröjsmålet – men det måste du kunna styrka med kvitton el. likn. Tyvärr är beloppet som ni “tvistar” om för lågt för att det skall vara någon vits med att skriva en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Hälsningar T”

Det som är glädjande är att veta att jag har rätt, nu vet jag hur jag ska bete mig nästa gång. Det som får mig att totalt se rött är dels att verkstaden verkligen lurats – och att de dessutom lyckats! Sånt här skulle jag varit påläst om redan innan jag lämnade in moppen på servicen. Ska i slutet på veckan tillbaka dit för att få backspegeln monterad och då ska de få höra ett och annat. Det som känns rätt frustrerande i sammanhanget är dessutom att det inte är någon idé att dra det hela till någon annan instans om nu inte verkstaden är villig att gå med någon förlikning.
Fast en sak är säker! Däckhuset på Torsåsgatan i Kalmar har minst en kund mindre om de inte är mer tillmötesgående än så här mot sina kunder! 

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: