Det är några år sedan jag skaffade min första stående lottorad, sedan dessa har jag i någon utsträckning haft stående rader i princip oavbrutet. Inte för att jag direkt vunnit några stora summor, det ska jag inte skryta med. Som mest har jag vunnit knappt 300 kronor, vilket inte på långa vägar täcker vad jag faktiskt spelar för varje månad. Någon gång då och då lägger jag om mina rader; lägger till eller drar ifrån någon rad beroende på hur ekonomin ser ut. Har jag lite sämre ekonomi, ryker en rad eller två och när ekonomin blir bättre kan det tillkomma en eller ett par rader.
Och nu var det dags att lägga om spelandet litegrann igen tyckte jag. Min sjukskrivning är över och jag kommer snart få min första heltidslön, så jag tyckte det var dags att lägga till en rad. Det blir ett par hundra till i utgifter varje månad, men samtidigt ökar mina vinstchanser litegrann. Och det är ju inga jättesummor vi pratar om, det är inte så att jag spelar för flera tusen varje månad – utan några hundralappar.
Det är lika spännande varje gång det där mejlet med resultatet från senaste dragningen kommer från Svenska Spel. Även om man innerst inne inser att man förmodligen aldrig kommer vinna några större summor, så hoppas man givetvis någonstans på att faktiskt göra just det. De behöver inte vara drömvinsten – som kan uppgå till närmare 200 miljoner ibland – utan kan räcka med en miljon eller två. Det skulle med råge räcka till att bli skuldfri och samtidigt kunna stoppa undan en rejäl hacka att ha som sparkapital.
Men hittills har mitt spelande varit en brakförlust. Bortsett från när jag vann 300 kronor, har jag bara vunnit 20-30 kronor lite här och där. Det vill säga skitsummor i dess rätta bemärkelse, det är inte ens några pengar man märker av när de kommer in på kontot. Detta till trots, blir man alltid lika glad när meddelandet kommer upp på displayen att “Du har vunnit” när man kollar sitt resultat. Under bråkdelen av en sekund hinner man tänka att kanske, kanske har man ändå vunnit en lite ansenligare summa. men den turen har jag inte haft hittills.

Sen är frågan vad man skulle göra om man till exempel vann Drömvinsten, som garanterar minst 75 miljoner in på kontot. Mitt första steg skulle nog trots allt vara att säga upp mig, oavsett vilket jobb jag hade. Så mycket tycker jag inte om att jobba, att jag skulle jobba vidare om jag var ekonomiskt oberoende. Jag skulle kunna fylla min tid med så mycket mer meningsfulla saker än att knega på varje dag. Sedan skulle jag göra hela familjen till miljonärer, det är en sak som är säker. Hur många miljoner alla skulle få var, det beror på hur mycket jag vinner.
Sen skulle det bli lite resor till olika drömresmål, både nära och långt borta. Förmodligen skulle jag heller inte bo kvar i en trea i Bagarmossen, utan välja något fashionablare ställe att bo på. Inte Strandvägen eller Djursholm nödvändigtvis, men någonstans lite närmare stan i alla fall.
Så vissa saker vet jag att jag skulle göra om jag vann en större vinst. Men när jag väl sagt upp mig, rest litegrann, flyttat och gjort familjen till miljonärer, då skulle nog även tillvaron som rik också bli vardag. Även om jag inte skulle få långtråkigt utan ett jobb att gå till, jag skulle hitta väldigt mycket annat att fylla min tid med. Jag skulle jobba volontärt med olika välgörenhetsprojekt, ägna mig åt hobbys, resa och göra en lång rad andra saker.

Sen diskuteras det ju flitigt huruvida pengar gör en lycklig eller ej. Och visst, pengar i sig gör en nog inte lycklig – men det hjälper garanterat till att slippa bekymra sig om sin vardagsekonomi. Alla som haft en taskig ekonomi någon gång, vet hur det tär på ens välmående att ständigt bekymra sig för om pengarna ska räcka varje månad eller ej. Framförallt om pengarna knappt räcker till det nödvändigaste. Har man istället en ekonomi som är stabil, där du slipper bekymra dig och du vet att du till exempel kan vara hemma från jobbet utan att ekonomin kollapsar, så gör det förmodligen en hel del för ditt välbefinnande. Sen kan pengar inte köpa dig hälsa, vänner och familj, så är det ju Men det ger ändå en trygghet som nog är bra för välbefinnandet. En liten push i rätt riktning helt enkelt.
Jag vet inte om jag i ärlighetens namn längtar efter att vara ekonomiskt oberoende, det är nog inte min högsta prioritet i livet. Men visst skulle det vara skönt med ett bra kapital på banken – det skulle vara lögn att säga någonting annat. Det skulle vara en skänk ifrån ovan att kanske vinna till exempel en miljon och därmed kunna gör sig skuldfri och ändå kunna stoppa undan en rejäl hacka.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: