Jag har inte köpt nya kläder på hur länge som helst. Istället har jag sjavat runt i samma gamla kläder som jag haft väldigt, väldigt länge. I normala fall brukar det bli lite nya plagg några gånger per år, allteftersom kläderna slits ut. Men nu har jag varit sjukskriven en längre tid och helt enkelt inte tyckt mig haft råd att köpa några nya kläder. Jag har helt enkelt fått finna mig i att inte köpa något nytt på ett tag, så enkelt har det bara varit. Men så har jag nu helt enkelt tagit mig råd att köpa lite nytt, jag har varit i skriande behov av en uppdatering av garderoben – så enkelt är det bara.
Jag har vissa ställen som jag oftast handlar på, både vad gäller fysiska butiker och när jag beställer över nätet. Ställen där jag vet att man till ett okej pris kan få okej kläder. Länge handlade jag på till exempel H&M, men det är länge sedan jag slutade med det. Man har hört för mycket om barnarbete och diverse olika “skandaler” för att de ska kunna framställa sina billiga plagg för att jag ska vara villig att fortsätta handla där. Istället handlar jag märkeskläder på andra butiker, visserligen ofta på rea – men det spelar mindre roll. Jag vet i alla fall att sannolikheten är större att kläderna tillverkats under schyssta förhållanden. Och jag kan bära kläderna med lite godare samvete än om jag köpt dem billigt på någon lågprisbutik.
Det är trots allt svårt att inte under hur ett plagg framställts när till exempel en tröja kostar bara ett par hundra. Var i kedjan har man lyckats dra ner så pass mycket på produktionskostnaden att man kan hålla de priserna? Själv tippar jag givetvis på att produktionen sker i något låglöneland, ofta under ganska hemska förhållanden. Och tittar man i kläderna från H&M, hittar man ju ofta texter som Made in Bangladesh och liknande länder. Jag vill kunna känna mig trygg med att det jag köper – oavsett om det är kläder eller andra varor – är framställda under schyssta förhållanden. Och det tror jag inte sker med till exempel H&M:s kläder.

Sen undrar jag vad de tänker om mig på internetbutikerna jag regelbundet brukar beställa ifrån. Ofta beställer jag stora mängder kläder för tusentals kronor, enbart för att jag vet att jag kommer returnera minst två tredjedelar av plaggen. Antingen ser de inte riktigt ut som på bilden, eller så passar de inte storleksmässigt av olika anledningar. Nu senast beställde jag kläder för ungefär 20.000 kronor – och mycket riktigt returnerade jag kläder för över 15.000. Till största delen på grund av att de inte passade storleksmässigt.
När jag började handla märkeskläder via nätet, beställde jag oftast bara några få plagg åt gången – många gånger med resultatet att jag returnerade alltihop eftersom kläderna inte passade. Nu har jag lärt mig att märkeskläder många gånger är lite mindre till storleken och att därför inte alla plagg passar trots att jag köpt den storlek jag brukar ha. Så istället för att i slutändan stå där utan några nya kläder alls, beställer jag ganska stora mängder kläder och returnerar de plagg som av olika anledningar inte passar. Kvar brukar jag ha det antal plagg jag behöver – denna gång fem skjortor och några par byxor.

Och det känns verkligen jätteskönt att ha uppdaterat garderoben litegrann, det var verkligen välbehövligt. Jag har slängt några utslitna plagg som jag inte använt på länge och ersatt dem med nya, som jag garanterat kommer att använda framöver. Det känns lite konstigt att slänga klädesplagg som det egentligen inte är något fel på, som kanske bara sitter lite dåligt eller blivit lite urtvättade. Men med tanke på hur pass lite kläder jag köpt på sistone, borde jag kanske inte ha så dåligt samvete egentligen. Och de kläder jag slängt har varit minst sagt välanvända, så det är inte mycket till slit och släng här inte.
Ska man försöka vara lite miljövänlig, ska man ju helst låta bli att byta ut sina kläder alltför ofta. Och miljön ska man ju tänka på nuförtiden, det är en viktig fråga. Och då är det viktigt att inte ägna sig åt alltför mycket slit och släng, även när det kommer till kläder. Det är frestande att köpa nya kläder då och då, men man får också tänka på vad man faktiskt behöver. Det är inte alltid man faktiskt behöver just den där skjortan eller jackan som är så snygg. Även om man har råd, kan det ibland vara vettigt att avstå. Jag kan ibland svära över att jag inte har något att ha på mig, men vid närmare eftertanke har jag ganska mycket kläder trots allt. Det stora problemet är att jag nog blivit lite fåfäng med åren istället – och därmed lite petig med vad jag har på mig. Och kläder har jag trots allt, det gäller bara att inte vara så fåfäng och petig med vad man har på sig.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d