Innan jag startade min enskilda firma var jag ganska förskonad från telefonförsäljare och reklamutskick. Jag har mitt nummer registrerat hos NIX-registret och har en tydlig skylt över brevinkastet om att jag inte vill ha reklam. Det var bara enstaka, lite mindre nogräknade telefonförsäljare som ringde och jag snäste oftast av dem rätt bestämt. Men som företagare är läget ett annat, det är svårare att värja sig mot att försäljare ringer i tid och otid. Och det är inte bara via telefon olika företag hör av sig, utan även via mejl.
Jag försöker alltid tänka att det är en människa i andra änden av linjen när en telefonförsäljare ringer. En människa som försöker jobba ihop till brödfödan och som förmodligen har någon form av provisionsbaserad lön. Så jag brukar inte börja med att vara otrevlig, utan på ett vänligt sätt förklara att jag inte är intresserad. Om försäljaren däremot är alltför påstridigt och inte vill ge med sig, då kan jag till slut snäsa av – och i slutändan bara slänga på luren. Tro mig, det har hänt.
Jag har absolut nolltolerans mot att köpa något av en telefonförsäljare. Skulle jag vara intresserad av varan eller tjänsten som försäljaren vill pracka på mig, då vill jag kunna jämföra olika företag, jag vill jämföra priser och villkor och anlita det företag om erbjuder den bästa produkten till bäst pris och villkor. Sådant får jag aldrig möjlighet att jämföra när en telefonförsäljare ringer.

Men i och mitt företag, blir jag ofta uppringd av försäljare om vill erbjuda mig olika saker som företagare. För att inte tala om alla undersökningar folk vill att jag ska vara med i. Den mest udda undersökningen jag blivit tillfrågad om, var när man ringde från Norge och frågade om jag ville vara med i en enkätundersökning om stommaterial. Jag tackade nej, vänligt men ytterst bestämt. En annan gång ville man att jag skulle vara med i en undersökning om hur postgången fungerar i mitt område. Även då tackade jag nej.
Jag har blivit kontaktad av företag som vill bygga om min hemsida, erbjuda mig tidningsprenumerationer, förpackningsmaterial och allt mellan himmel och jord. Men de får uteslutande kalla handen. Och det har inte enbart med min nolltolerans mot telefonförsäljare att göra. Mitt lilla enmansföretag driver jag vid sidan av min ordinarie anställning och det är mycket av en hobbyverksamhet. Företaget har oftast inte ens ekonomin att köpa de produkter eller tjänster som försäljarna vill pracka på mig.
De mejl med erbjudanden jag får, hamnar uteslutande i papperskorgen utan att besvaras. Telefonförsäljarnas telefonnummer blockeras obönhörligen efter avslutat samtal.

Det måste vara ett extremt otacksamt jobb att försöka försörja sig som telefonförsäljare – och det måste vara ett av världens mest hatade yrken. Man pratar mycket om hur integritetskränkande övervakningskameror kan vara, själv skulle jag säga att en telefonförsäljare kränker min integritet mycket mer än vad en övervakningskamera gör.
Någonstans kan jag inte låta bli att tycka synd om alla dem som varje dag går till sitt arbete som telefonförsäljare. Det måste vara ett arbete som blir tuffare och tuffare att utföra.

Slutligen kan jag inte låta bli att dela med mig av ett klockrent bemötande gentemot en telefonförsäljare. Klippet har några år på nacken, så många har säkert redan hört det. Men jag kan trots allt inte låta bli. 😊

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: