Julförberedelserna är formellt inledda sedan en tid i Bagarmossen, trots att vi inte nått första advent än. Julkorten är beställda och denna gång lyckades faktiskt UPS med bravaden att leverera det tunga paketet till dörren. Tryckeriet jag anlitar för bland annat tryck av julkort är väldigt bra och med vettiga priser, men de insisterar på att skicka produkterna med UPS – som inte riktigt förstått det där med leverera paket till dörren. Jag har haft enorma problem med att man – trots att jag varit hemma – skickat ett sms och sagt att man sökt mig men att jag inte varit hemma. Istället får jag hämta paketet i långt hemifrån, i värsta fall ända borta i Enskede. Sist det hände, lackade jag ur totalt och skickade en faktura på timtaxa för den tid jag fick lägga ner på att få hem mitt paket – som ju egentligen skulle levererats till min dörr.
UPS bestred “givetvis” fakturan och jag brydde mig inte om att dra det hela vidare. Men i ett argt brev till UPS gjorde jag klart att jag nästa gång kanske drar fakturan vidare till rätten om man inte kan tänka sig leverera de paket de får betalt för att leverera. Nåja, denna gång lyckades man leverera och julkorten ligger nu snällt och väntar på att jag ska skriva och frankera dem. Det som återstår att beställa är frimärken, vilket jag in gjort ännu. Det är trots allt inte billig med frimärken – inte minst när man ska skicka bortåt 300 försändelser. Det är tur att man gånger som denna har ett företag att ta kostnaderna på och på så vis hålla nere en aning på omkostnaderna. Priset för porto går inte att göra så mycket åt, men julkorten fick jag avsevärt billigare just på grund av att jag är företagare.

Nu börjar upplägget för julen sakta att klarna, även om det är en dryg månad kvar innan helgerna faktiskt drar igång. November har verkligen varit grå, mörk och trist i år, så nu börjar man så smått se fram emot advent med tillhörande ljus och pyssel. Det är just det som gör att man står ut med november anser jag, att man ser fram emot december och advent – och julförberedelserna börjar ju så smått redan i november. Då är januari och februari värre, då man har desto mindre att se fram emot. Man har dåligt med pengar efter julen och det är bara mörkt, kallt och trist.
Vi kommer ha ett minifirande några dagar innan jul, då vi samlas merparten av familjen och äter lite julmat och byter julklappar med varandra. Sedan på själva julafton blir det aningen udda firande, då vi inte kommer vara särskilt många. I normala fall brukar vi vara ganska stora sällskap på julafton, men i år kommer många i familjen att fira med sina respektives familjer vilket gör att vi blir ett mycket nerskalat sällskap som firar i Bagarmossen. Men jag tror att det blir mysigt ändå, ibland får man helt enkelt frångå sina vanliga traditioner även när det kommer till jul.

Numera har vi ju småbarn med vissa jular, vilket ju är fantastiskt roligt. Julen är ju till stor del barnens högtid och det är roligt att se barnens glädje och förväntan under julafton. Redan nu tittar jag lite på julklappar, men har bara köpt en julklapp än så länge. Vissa klappar kommer jag vänta med tills Black Friday nästa vecka och se om jag kan hitta billigare alternativ. Sen är det – som alltid – svårt att köpa klappar till somliga personer. Vissa har ju allt och önskar sig inget speciellt i varken julklapp eller födelsedagspresent. Så det brukar orsaka en hel del huvudbry att köpa presenter till somliga, oavsett högtid. Jag och sambon köper ofta upplevelser till varandra så länge man inte behöver någon specifik sak. Jag har i år önskat mig en del specifika saker, medan sambon får en upplevelse som hon kommer få utnyttja redan till nyår då jag lovat att stå för nyårsfirandet i år. 🥳
Oss vuxna emellan brukar vi vara väldigt sparsamma med klappar nuförtiden, sedan blir det desto mer till barnen. Vi brukar som sagt vara ganska många på julafton och det börjar bli alldeles för dyrt om man ska köpa klappar till alla. Så det har gjort att vi har upplägg med att köpa väldigt få klappar till oss vuxna för att julfirandet ska bli lite mer ekonomiskt och det dessutom inte ska bli så extremt många klappar under granen. Det har vissa år nästan varit skrattretande med alla paket som lagts upp, så nu har vi ett annat upplägg med få klappar men att alla ändå ska få någonting. Sedan läggs istället mer fokus på julmat och dryck, vilket för min del blivit en viktigare del av julfirandet ju äldre jag har blivit.

Så det kommer bli en lugn julhelg och en desto livligare nyårshelg detta år som det verkar. Jag ska inte avslöja alltför mycket inför nyårshelgen, eftersom det ska bli en överraskning vad som sker, tanken är att det hela blir sambons julklapp nämligen. Men vi kommer inte vara hemma och det kommer bli många moment under själva nyårsfirande, med mat, dryck och upplevelser – vilket hon redan är införstådd med.
På sätt och vis blir hela nyåret även en julklapp till mig, jag har en känsla av att även jag kommer att uppskatta det hela. Förhoppningsvis åtminstone. Det är ju alltid lite av en chansning när man köper en upplevelse till någon, det kan bli alltifrån fiasko till väldigt lyckat. Och det är så lätt att man tar på sig skulden för ett eventuellt misslyckande, även om det inte nödvändigtvis är ens eget fel.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: