Så är det dagen före midsommarafton och folk börjar bege sig mo stugor och var man nu beslutat sig för att fira denna helg. Vi har bestämt oss för att vara kvar i stan och att fira midsommar i all enkelhet på tu man hand. I normala fall brukar vi tillbringa helgen i familjens sommarstuga långt ute i Söderhamns skärgård, men så blir det inte i år.
Det är ju fullt tillåtet att emellanåt bryta traditioner och inte göra som man alltid har gjort, åtminstone någon gång emellanåt. Sen är just midsommar så förknippat med att inte vara i stan – åtminstone för min del – så det känns konstigt att vara kvar i just stan det här året. Jul, påsk och nyår har jag firat hemma, men just midsommar är för mig väldigt förknippat med skärgård, fiskmåsar och fiskebodar. Så det känns ovant att vara kvar i stan och fira denna sommarhögtid, men jag tror samtidigt inte att det kommer någon större nöd på oss. Vi kommer handla lite sill, göra Janssons frestelse och all annan mat som hör midsommaren till. På midsommardagen är vi bortbjudna på middag som det verkar, så det kommer bli lite ståhej ändå även om vi inte kommer oss iväg till stugan.
Sen vet jag att alla inte har det lika förspänt som jag, med sommarstuga i skärgården. Det är långt ifrån alla som har det så bra, utan för många är det firande i stan som gäller helt enkelt. Det är bara det att jag inte riktigt är van vid den typen av midsommarfirande. Men i år får jag anpassa mig till omständigheterna och fira midsommar i stan – och det gör mig trots allt inte jättemycket, det är bara det att det känns ovant. Under dagen har jag följt trafikrapporteringen i radio och förstått att det varit smått kaotiskt i trafiken idag. Det är många som ska iväg någonstans över helgen och trafiken genom stan tycks ha varit riktigt tät. Så på sätt och vis är jag glad att jag inte ska åka någonstans, åtminstone inte just idag.
Sen har jag vissa anledningar till att inte åka någonstans just i år, så jag känner att jag gjort rätt val och stannat hemma trots allt. Vissa gånger får man väga in olika saker i sina beslut och göra saker man kanske inte är riktigt van vid. Och det kommer ju trots allt fler midsomrar.

Det märks när det är annalkande storhelg på flera sätt, inte minst på vad det gör med folk. Vi har idag varit och handlat inför helgen och det har varit en glad stämning runtom i stan. Jag vet inte hur många gånger jag önskats trevlig helg från olika håll, inte minst i de butiker jag varit in i. Hälsningarna fortsatte när jag kom hem och fick ett paket levererat, där givetvis även chauffören önskade trevlig helg.
Och det märks även på andra kunder i butikerna, att stämningen är en helt annan än en vanlig torsdag. Jag gjorde tabben att gå på Systemet idag, vilket blev något av en utmaning i värmen så här dagen för midsommarafton. Men det gick bättre än förväntat och det märktes att man förberett sig på Systemet inför storhelgen, med mer personal och fler öppna kassor än vanligt. Och det märktes minst sagt att det är en annalkande storhelg, inte minst då det var fler kunder än en vanlig torsdag.

Midsommarvädret går verkligen inte att klaga på detta år, åtminstone inte hittills. Det är länge sedan jag gått så lättklädd under merparten av juni som jag gjort just i år. Man kan säga mycket om klimatförändringar, vattenbrist och så vidare – och även jag är djupt oroad över klimatet. Men visst är det skönt med varma somrar, det tänker jag inte neka till. I alla fall så länge man inte är jordbrukare och behöver bekymra sig om regn som inte kommer och skördar som riskerar att slå fel.
Sen kan jag tycka att det är lite jobbigt när temperaturen kryper uppåt 30-graderstrecket. Man orkar liksom inte göra så mycket, utan blir mest sittande inne eller i skuggan. Jag svettas omåttliga mängder även i normala fall, så ni kan ju föreställa er hur det blir vid höga temperaturer. Det finns liksom en anledning till att jag gärna är i skärgården sommartid, inte minst när det är väldigt varmt. Där fläktar det åtminstone litegrann och blir lite svalare i och med det omgivande vattnet. Sen har man ju helt andra förutsättningar vad gäller bad när man är ute i skärgården.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: