Jag är helt hopplös när det kommer till datorer, jag förbrukar nämligen datorer på löpande band. Blir de inte stulna, tappar jag dem eller råkar ha sönder dem på andra sätt. Hur jag bär mig åt? Jag vet faktiskt inte riktigt, jag är nog otursförföljd när det kommer till just datorer. Det märkliga är att jag inte alls har samma otur med mina mobiler, som jag ju trots allt ändå har med mig överallt. Telefonen är det långt mer sällan jag behöver byta ut jämfört med datorn. Och då står datorn hemma i tryggt förvar 99% av tiden och utsätts inte för samma risker och slitage som telefonen.
Sen ska tilläggas att jag håller mig med två datorer. Dels en laptop som i princip alltid får vara kvar hemma samt en resedator i lite mindre format som jag har med mig när jag inte är hemma. Resedatorn hänger förstås med lite mer än laptoppen, det säger sig självt. Det märkliga är att resedatorn har en en tendens att hålla bättre än den dator jag har hemma och har inte alls behövt bytas ut lika ofta.
Det är nu inte alls länge sedan jag bytte ut laptoppen hemma eftersom den gamla helt enkelt började ge upp. Den gamla datorn hade inte alls särskilt många år på nacken, men var extrem välanvänd. Min dator står på nästan all min vakna tid, även om jag kanske inte använder den hela tiden. Så det är väl inte så konstigt att den slits helt enkelt.

Men nu börjar det bli dags att byta ut resedatorn tråkigt nog. Musplattan har sedan länge lagt av och det har jag löst med använda en vanlig mus när jag använder datorn. Jag har länge tänkt att jag ska lämna in datorn för att se om den går att laga, men samtidigt är frågan om man vill lägga pengar på en så pass gammal dator. Jag har ju ingen aning om vad en reparation kan tänkas sluta på. Går det loss på 2.000-3.000 kan jag egentligen lika gärna köpa en ny eftersom en sådan kostar runt 4.000 kronor. Även i övrigt börjar det märkas att datorn är lite seg och sådant som brukar uppstå när en dator börjar bli lite äldre – vilket ju den här datorn är.
Sen har den hängt med på en hel del resor och strapatser vilket ju i sig också sliter på den, den är inte bara välanvänd utan har varit med om en hel del äventyr också. Och det är just därför jag är skeptisk till om det är värt att lägga pengar på att laga den. Men jag ska i alla fall kolla upp om det är värt att laga den eller om jag ska börja vända mig om efter en ny minidator att ha när jag reser.

Sen är det ganska ironiskt när man tänker på hur tekniken gått framåt och vad som anses vara en behändig dator nuförtiden. Jag minns när laptoppen kom och började bli hyfsat smidiga att ta med sig. då trodde nog inte jag i alla fall att det skulle gå så långt att en laptop skulle anses vara för otymplig att ta med sig någonstans. Men idag tycker jag verkligen att min laptop är för skrymmande och tung för att hålla på att släpa på – och jag tar verkligen bara med den i nödfall, när det av någon anledning inte funkar med resedatorn.
Men jag skulle aldrig i livet återgå till att köpa en stationär dator igen, de är alldeles för skrymmande att ha hemma – och givetvis helt omöjliga att ta med sig när man till exempel ska resa bort. Sen är jag inte i behov av några kraftpaket till datorer eftersom jag inte ägnar mig åt spel eller liknande, utan en rätt enkelt laptop funkar hur bra som helst för mig. Jag surfar, betalar räkningar och skriver från datorn, det är ungefär vad jag gör. Och till det behövs verkligen inga kraftpaket till datorer. Jag brukar hålla mig i prisklassen 6.000-7.000 kronor när jag köper dator och det räcker gott och väl för min del och de behov jag har när det kommer till datorer. Kanske håller de inte fullt lika länge som om jag lagt någon tusenlapp till på priset, men man får göra en avvägning ibland.

Många tycker säkert att det är helt onödigt att ha två datorer, framförallt när en laptop trots allt är så smidig att ha med som den ändå är. Och det kanske är onödigt, men jag har liksom vant mig vid att ha det så och tycker det är oerhört behändigt med en dator som går ner i en weekendbag och inte behöver en egen väska.
Så jag kommer hålla mig till två datorer, en för att resa med och en för att ha hemma. Det är måhända lyxkonsumtion i ett nötskal, men då får man tycka det. Nu är jag ledig några dagar och ska ta tag i att försöka få min resedator lagad så att jag kan använda den ordentligt. Och det ska bli skönt med en välfungerande dator igen, jag har verkligen stört mig på att inte ha en fungerande musplatta. Sen får vi se om jag lagar den gamla datorn eller om det blir ett köp av en ny. Allt beror som sagt på vad jag får för pris…

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: