Jag har verkligen en tendens att planera in saker minutiöst tätt ibland. Det känns som att sova är för amatörer när man ser hur jag planerar. Tur är väl att jag ändå ser till att få sova ut emellanåt, så att sovkontot inte konstant är på minus. Sen krockar vissa saker utan att jag egentligen kan rå över det och det är ju en helt annan sak. Imorgon är en sådan dag. Jag jobbar natt och har sedan en tid hos dietisten klockan 08:30 – 10:00, så direkt efter avslutat nattpass beger jag mig till Farsta för mitt gruppsamtal med dietisten och först därefter var det dags att åka hem och sova.
Det är ytterst ytterst sällan jag planerar in något på dagtid när jag jobbar natt, för inte säga i princip aldrig. Men någon gång här och där är det helt enkelt oundvikligt. Jo, jag har faktiskt övervägt att avboka tiden hos dietisten, men det är så pass få gånger jag ska dit att jag vill passa på att gå så pass många gånger jag bara kan. Annars är liksom min plats i gruppen till ingen nytta känner jag. Och jag har redan avbokat en gång, då det helt enkelt inte funkade att jag var borta från jobbet – så jag försöker vara restriktiv med hur många gånger jag trots allt avbokar. Sen känns det ju lite som att någon annan haft större nytta av platsen än jag om jag ska avboka hela tiden också.

Än så länge har jag hunnit med två besök hos dietisten eftersom jag avbokade ett tillfälle. Och mycket som sagts hittills känns ju som gammal skåpmat. Undvik mättat fett, socker och alkohol, ät lite och ofta, rör på dig – och så vidare. Sådant som i alla fall jag själv känner att jag redan kände till. Men jag antar att det byggs på med tiden, eftersom vi ska gå dit fler gånger än så här. Så förhoppningsvis kommer det lite mer handfasta tips om hur man ska göra för att gå ner i vikt. Man måste väl börja någonstans och börjar man på det mest basic, för att sedan öka på svårighetsgraden.
Vi kör även invägning vid varje besök för att se eventuella förändringar i vikten, vilket är ett bra sätt att sätta lite press på oss deltagare att faktiskt ta tag i vikten. Och jag har inget emot att vägas en gång i veckan för se om dieten ger några resultat. Jag försöker hålla lite koll här hemma också, men än så länge har jag inte sett några större framsteg. Litegrann har jag gått ner, men inga större nedgångar har jag märkt av.

Jag ska även försöka få tag i min läkare för att eventuellt byta den medicin för viktnedgång som jag har fått. Den jag nu fått gör att tarmen inte tar upp fett på samma sätt som i normala fall. Men sedan finns det även en som dämpar hungerkänslorna – vilket jag tror är mycket bättre. Det är visserligen min rent amatörmässiga killgissning, jag har inte alls en aning om ifall det är så. Men jag inbillar mig att om jag äter mindre, drar magsäcken ihop sig och det blir lättare att kanske bibehålla en viktnedgång över tid. Så jag ska se vad läkaren säger, om hon håller med mig i mitt killgissande eller om det ska förbli den medicin jag fått utskriven.
Men som alla vet, är det inte alltid helt lätt att komma fram till vårdcentralen per telefon utan det kan vara något av ett projekt. Att jag inte fått tag i läkaren än har varit en kombo av att jag själv inte riktigt haft tid och möjlighet att ringa, men också att telefontiderna varit slut de gånger jag försökt att ringa. Men den här veckan ska jag ta tag i det, så fort jag gått av mina nattpass – och hoppas på att jag kommer fram till läkaren denna gång.

Jag har väl så smått börjat tänka på vad och hur mycket jag äter redan, men hoppas som sagt på fler tips från dietisten. Ett stort framsteg jag gjort är mindre och färre portioner, vilket är ett stort steg i rätt i riktning. Som jag vet att jag sagt någon gång förut, så tror jag mig veta vad mitt största problem är när det kommer till vikten – nämligen att jag har svårt att vara måttlig. Är det god mat, tar jag gärna lite till – och jag har svårt att bara ta några få godisbitar, en eller två öl och liknande. Det blir gärna lite till liksom. Och det är väl just det beteendet jag ska försöka råda bot på för att med tiden gå ner i vikt.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: