Häromdagen kom ett meddelande från PostNord med posten. På grund av de minskade postmängderna har man tagit beslutet att börja dela ut post varannan dag i vårat område. Och det är inte första området man inför postutdelning varannan dag, det har gjorts på fler ställen. Personligen tror jag det är den vägen vi får räkna med att PostNord går åt med tanke på att allt fler meddelande skickas elektroniskt och inte brevledes. Jag har märkt en tydlig förändring hemma, eftersom vi får mycket färre försändelser vi posten än för bara några år få sedan. Det enda som ökar är pakethanteringen i och med att internetshoppingen ökar för varje år som går. Hemma handlar vi i princip allt via internet numera; mat, kläder, mediciner, snus, böcker, resor – you name it.
Men det går inte att komma ifrån att det är ganska tråkigt att det mer och mer går åt hållet att antalet skrivna brev minskar så drastiskt som de gör. Det är till och med roligare med pappersräkningar än att få fakturan elektroniskt via till exempel Kivra. För att inte tala om vykort och handskrivna brev, det är mycket roligare än elektroniska hälsningar. Jag tillhör dem som fortfarande skickar pappersjulkort varje år, även jag inte får särskilt många. Genom min firma skickar jag alla fakturor via PostNord, med bara några få undantag. Jag gör även ett och annat reklamutskick ibland, jag tror någonstans att chansen är större att nå ut på det sättet än att försöka skicka ut massmejl – som nio gånger av tio säkerligen raderas utan att läsas överhuvudtaget.

Jag jobbade själv på Posten – som det hette då – under senare delen av 90-talet. Det var innan internets intåg och postmängderna var fortfarande sig rätt lika. Posten var min första arbetsgivare, där jag började jobba efter studenten 1996. Jag trivdes och blev kvar fram till något år efter millennieskiftet. Så det känns lite tråkigt att se min före detta arbetsgivare förändras till vad jag anser vara det sämre. När jag började inom Posten, var det fortfarande en viktig samhällsaktör och 98 % av alla brev kom fram i tid. En viss skillnad mot idag, då PostNord tycks ha rätt stora problem med att få fram breven i tid.
Sen dess ha servicen successivt blivit allt sämre och Posten har genomgått flera stora förändringar. Kassaservicen lades ner runt millennieskiftet och man införde istället dagens system med postombud för den som vill hämta ut eller skicka paket. Några år senare lades servicen som lantbrevbärarna erbjöd ner. Fram till dess hade man kunnat bland annat utföra vissa bankärenden genom sin lantbrevbärare om man bodde långt ifrån stan. En lantbrevbärare blev sedan dess en renodlad brevbärare och ingenting annat.

I min värld är det en försämring i servicen att posten delas ut mer sällan, det går inte att komma ifrån. I alla år har brev delats ut dagen efter de har postats och det har varit en bra service. Jag har svårt att tro att det skickas fler brev om de delas ut mer sällan, snarare blir nog effekten den motsatta. Tar det längre tid för ett brev att komma fram, blir det än mindre ett alternativ till att skicka dokument elektroniskt. Istället kommer fler att välja att skicka dokument, meddelanden och fakturor elektroniskt snarare än med PostNord – det är nog oundvikligt.

Sen är jag ingen bakåtsträvare, jag inser att elektronisk kommunikation trots allt är framtiden, det går helt enkelt inte att komma ifrån. Inte minst är det mer miljövänligt, något som ju ligger lite i tiden minst sagt. Det blir färre transporter och mindre pappersförbrukning om vi kommunicerar elektroniskt mer än via pappersbrev. Så tycka vad man vill om varannandagsutdelning av post, det är klart att det är bättre att kommunicera elektroniskt.
I Danmark har man övergått till att dela ut post en gång i veckan och jag tror att vi även i Sverige kommer få vänja oss vid allt glesare utdelning av post. Det är säkerligen bara en tidsfråga innan det blir ännu glesare utdelning av post än varannan dag även här i Sverige. Jag undrar hur PostNord kommer organiseras om 20-30 år? Finns det då ens några brevbärare kvar överhuvudtaget, eller får man snällt bege sig till ombud för att hämta ut sina brev precis som när man får paket?

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: