Jag vill genom detta inlägg utfärda en varning till alla som på något sätt är engagerad inom filmbranschen. Oavsett om det är bakom eller framför kameran. Det florerar nämligen en bedragare i branschen. Personen ifråga kallar sig Ronald, men jag tror inte att det är hans riktiga namn. Han säger sig företräda företag som kallas Ytterbyfilm och Björkåsfilm – men gör man sökningar på dessa företag existerar de inte överhuvudtaget.

Nu undrar ni säkert hur jag vet att den här personen är en bedragare, eller hur? Jo, för att jag tillhör dem som blivit lurade på en jäkla massa pengar. Jag blev nämligen i våras kontaktad via min hemsida med en förfrågan om en filmroll i Göteborg. Det i sig är inget konstigt eftersom jag ofta är med vid olika filminspelningar. Jag får lite konstiga vibbar under veckorna innan inspelningen och kräver att vi ska skriva papper på vad vi kommit överens om. Personen som kallar sig Ronald Gustavsson skriver på kontraktet jag föreslår och jag känner mig tillfreds med lösningen.
Så jag åker till Göteborg och är med filminspelningen. Efteråt skickar jag en faktura på arvode liksom reseersättning och hotellvistelse som krävts för filminspelningen. Kort därefter hör “Ronald” av sig angående fakturan och hotar med stämningar och advokater åt höger och vänster då han tycker att fakturan är för hög. Detta trots att fakturan är utfärdad helt i enlighet med det kontrakt vi båda skrivit på.

Man kan givetvis alltid ha åsikter om en utfärdad faktura, det har man all rätt till. Men jag har inte behövt ägna särskilt mycket energi åt efterforskningar för att få fram att “Ronald” inte betalat ut överenskommet arvode och ersättning för resa och ersättning till någon av de andra medverkande vid filminspelningen.
Istället har han mordhotat den agentur som han anlitat för att anlita två av de andra skådespelarna som var med vid filminspelningen sedan man försökt förmå honom att betala överenskommet arvode.
“Ronald” påstår sig ha sponsorer bakom sig, sponsorer som Göteborgs kommun och en lång rad andra stora samhällsaktörer. Något som visat sig inte vara sant, ingen kommun har sponsrat honom för hans påstådda filmprojekt.
I skrivande stund är denne påstådde filmproducent (som egentligen inte är något annat än en bedragare) skyldig mig i runda slängar  12 000 kronor i arvode, reseersättning och moms plus ränta efter filminspelningen i april i år. Men istället för inbetalning av dessa pengar, har jag mottagit en lång rad otrevliga och hotfulla mejl från denne man.

Så jag har en liten vädjan till er andra som är engagerade inom filmbranschen på ett eller annat sätt!! Blir ni kontaktade av denne man med förfrågan om olika filmprojekt, tacka inte ja!! Han får allt att låta väldigt bra och trovärdigt till en början, men det kommer inte att gå i uppfyllelse. I bästa fall får ni mordhot och otrevliga mejl riktade emot er.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: